Kosovó - európai fiatalok szemével

A tavaly ősszel megrendezett "Doko Yomi"-program keretében különböző európai országokból érkező fiatalok dolgozták fel Mitrovica tragikus és abszurd megosztottságát kameráik, valamint a helyi fiatalok segítségével. A téma különösen érdekes lehet azok számára, akik nyomon követik a Kosovó függetlenségéről szóló tárgyalásokat; a sorozat személyes hangvételű filmjei hűen érzékeltetik, milyen hatása van a nagypolitika által gerjesztett konfliktusnak Mitrovica lakosságára. A fent említett, Mitrovicában készült dokumentumfilmek kezdőlapja:

http://daazo.com/Kosovo

Júniusi filmajánló

(A művek a címekre kattintva ingyen megtekinthetőek.)

With Diva
- A spanyol film egy muszlim homoszexuális barcelonai kalandjait mutatja be 6 percben. Az alkotást a 2004-es Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok Hetén vetítették, valamint a Sundance Fesztivál hivatalos versenyprogramjában is szerepelt.

This is me - A világ talán legkülönösebb repülőgép-szerencsétlenségét dolgozza fel Sam Arthur komédiája. A film több európai fesztiválon szerepelt sikerrel.

Fejlesztések, tapasztalatok

A minél igényesebb filmek beszerzése mellett a Daazo hónapról hónapra igyekszik újabb eszközökkel segíteni az oldalt használó fiatal filmeseket; a Daazo látogatóinak már ismerős lehet a "distribute" funkció - ennek segítségével bárki, aki feltölti filmjét, a főoldalon publikálhatja azt a nagyközönség számára. Újdonság, hogy a filmek immár közvetlenül megoszthatóak a Facebook közösségi portálon az ismerősökkel, emellett útnak indultak hírlevelek, amelyekben hetente értesülhetnek a felhasználók filmjeik nézettségéről.

A magyar fiatalok által létrehozott nemzetközi filmmegosztó oldal megtízszerezte a látogatottságát, ami részben annak is köszönhető, hogy a szintén növekvő számú magyar kattintás mellett egyre több külföldi érdeklődő látogatja a Daazo-t. A májusban bemutatott filmek közül kiemelkedő nézőszámot produkált a Not So Small Talk című amerikai rövidfilm, amely közelít az 50 000-es nézőszámhoz, de szép eredményt ért el Magyarósi Éva animációja, a Hanne is, amit több mint 16 000-en láttak - ez a szám sok hazai készítésű nagyjátékfilmnek is becsületére válna.