Részlet a zsűri indoklásából: „Tarr Béla az európai film azon rendezői közé tartozik, akik meghatározó módon szélesítették a filmművészet látókörét és új mozgóképes eszköztárat hoztak létre. Filmjei igazi kihívást jelentenek a néző számára. A bennük látott képekből, arcokból, tájakból és látványelemekből önálló univerzum jön létre. Tarr összetéveszthetetlen kézjegye a rendkívüli időkezelés. Filmjei eredeti gondolatokat közölnek, korunk problémáival foglalkoznak és filozofikus mélységgel rendelkeznek. A kortárs film számára ezért modellértékűek.”

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy kifejezhetjük nagyrabecsülésünket Tarr Béla előtt, akinek a filmművészet értékes alkotásait köszönhetjük – fogalmaz Gary McVey, az American Cinema Foundation (Amerikai Mozgókép Alapítvány) igazgatója. – Azok a félelmek, amelyek Tarr Béla filmjeiben megjelennek, nem értelmezhetők csupán nemzeti vagy politikai elméletek visszatükröződéseiként. Képi világának gazdagsága, filmjeinek eredetisége válasz arra a társadalmi átalakulásra is, amelynek időszakában filmjei eljutottak a közönséghez.”

Az Andrzej Wajda Békedíjat az American Cinema Foundation minden évben a „Freedom Film Festival” keretében adja át. A 2005-ös Andrzej Wajda Békedíj berlini partnerei a Német Filmarchívum Barátainak Egyesülete, illetve a berlini Arzenál Mozi. A zsűri tagjai Andrzej Wajda, Gary McVey, Ulrich Gregor, Keith Griffiths és Erika Richter.

A díj Andrzej Wajda nevét viseli, aki azon túl, hogy Lengyelország egyik legfontosabb filmművésze, a lengyel „új hullám” egyik elindítója volt az ’50-es években. 1999 óta művészeti védnöke és kurátora annak az évente odaítélt díjnak, amely azért jött létre, hogy Kelet- és Közép-Európa volt szocialista országainak filmes alkotóit méltassa. Ez ideig az alábbi rendezők részesültek ebben a kitüntetésben: Kira Muratowa (Ukrajna, 2000), Jan Svankmajer (Cseh Köztársaság, 2001), Andreas Dresen (Németország, 2002), Alexander Sokurow (Oroszország, 2003) és Marcel Lozinski (Lengyelország, 2004).

Az American Cinema Foundation Los Angeles-i székhelyű közhasznú szervezet. 1997 óta rendezi meg a Freedom Film Festival-t, amely az egyik legfontosabb olyan rendezvény Hollywoodban, amely Kelet- és Közép-Európa volt szocialista országainak filmjeire összpontosít. A fesztivál már Berlinben, Moszkvában, Bakuban (Azerbajdzsán), valamint a Karlovy Vary Filmfesztiválon is adott át díjat. A legmagasabb kitüntetésben Andrzej Wajda részesült 1999-ben.