Hozzátette: örül, hogy díszdoktorrá fogadása alkalmából bemutatják legújabb filmjét, Az ajtót is az akadémia mozitermében szerdán. A vetítés után mesterkurzust tart a bolgár filmrendező szakos hallgatóknak és meghívottaknak - tette hozzá.


Mephisto


Az intézetigazgató megjegyezte, hogy a bolgár akadémia rektori tanácsa egyhangú döntést hozott Szabó István díszdoktorrá fogadásáról. Előtte olyan nemzetközi hírű alkotók vehették át ezt az elismerést, mint Nyikita Mihalkov orosz vagy David Lynch amerikai rendező.

Kedden Szabó István két filmjét is levetítik az akadémián: a Csodálatos Júlia című vígjátékot, majd utána a Mephisto című, Oscar-díjjal kitüntetett filmdrámát.

Szófia művész mozijában, a Dom na Kinotoban csütörtökön a díszdoktori ceremónia után bemutatják a nagyközönségnek a Csodálatos Júlia című vígjátékot, amelynek vetítése után Szabó István a közönséggel beszélget.

Ami a rendező további programját illeti, megnézi a Szófia közelében levő Bojánai Filmstúdiót - amely az etyeki stúdióhoz hasonlítható - és találkozik a stúdió ügyvezető igazgatójával - mondta Doncsev Toso.

(fotó: civishir.hu)