Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages decemberi döntésén 17 koprodukciónak szavazott meg gyártási támogatást, melyek közül a Tomi, Polli és a ház szelleme volt az egyetlen animáció. A bábfilm 290 ezer eurós támogatásban részesül. A stop-motion technikával készülő bábanimáció vezető animátora Papp Károly Kása magyar szakember, a forgatás hamarosan kezdődik a prágai Barrandov stúdióban. A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő alkotás rendezője a cseh Filip Pošivač, akinek ez lesz az első egészestés mozifilmje.

A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét. A Tomi, Polli és a ház szelleme magyar koproducere Osváth Gábor, aki Filmfabriq nevű gyártócégével sok sikeres rövidfilmmel együtt jegyzi a Szép csendben és a Foglyok című egészestés alkotásokat, mindkettő elérhető az NFI streaming platformján, a FILMIO kínálatában.

Osváth Gábor korábbi animációs filmjei között szerepelnek Tóth Luca, Bucsi Réka és Turai Balázs fesztiválkedvenc filmjei, valamint a Hajótöröttek-sorozat. Az Európa Tanács filmalapja nyáron 400 000 euró gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak. Így idén az Eurimages összesen 690 ezer euróval támogatta a magyar részvétellel készülő közép-európai koprodukciókat.

Forrás: NFI / Borító: Tomi, Polli és a ház szelleme moodboard