A Szexrabszolgák (Sabaya) az idei Sundance filmfesztivál egyik szenzációja volt, és végül megnyerte a dokumentumfilmes világszekció rendezői díját. A svéd alkotás az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői jazidi nők, egy kurd kisebbségi csoport tagjai, akiket tömegesen rabolt el szexrabszolgának az ISIS. Egy önkéntes csoport halált megvető bátorsággal kutatja fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat az Al-Hol menekülttáborból/börtönből. A dokumentumfilm az éjszakai mentőakciókat örökíti meg, a megrázó találkozások, szöktetések minden idők egyik legmeghatóbb filmjének témájául szolgálnak. A Szexrabszolgák a szeptemberi CineFesten látható először Magyarországon, majd várhatóan novemberben kerül országszerte a mozikba.

A Volt egyszer egy képregény Gábor Bence dokumentumfilmje a magyar képregénykultúráról, a hazai képregény születéséről és első lépéseiről, a rendszerváltozás elhozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól. A dokumentumfilmben megszólalnak mások mellett Harza Tamás (Kingpin kiadó, képregény-börze főszervező), Kertész Sándor (A „Szuperhősök Magyarországon”, illetve a „Pókember Generáció” könyvek szerzője), Szebeni Péter (képregényrajzoló/író), Korcsmáros Gábor (Korcsmáros Pál képregényrajzoló unokája), Kiss Ferenc (képregényszakértő), és Pálfi György (rendező).

A magyar dokumentumfilm világpremierje a CineFest CINEDOCS versenyprogramjában lesz, utána a tervek szerint mozikban is bemutatásra kerül. Az alkalomból tervek szerint képregénykiállítás, minikonferencia, képregénybörze és workshop színesíti majd a CineFest programját. A Volt egyszer egy képregény a Vertigo Média gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén szeptember 10-18. között kerül megrendezésre.

Forrás: Vertigo Média / Címlap: Sabaya