A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál nyitó szakmai napján, kamaszok, majd felnőttek adták elő a fiatal közönségnek szóló legfrissebb film- és sorozatterveiket a MOME-n. A fődíjakról idén is a diákzsűri, a különdíjakról a szakmai zsűri döntött.

„Ha ezt a nyolc filmtervet valósítaná meg Magyarország a következő öt évben, akkor nem kellene izgulni" - mondta Takácsi Ildikó, a DIGIC animációs stúdió executive producere a tizenévesek által hozott filmtervekről. „Biztonságban érzem a bolygónk jövőjét, és le vagyok nyűgözve, hogy ennyire önazonos, talpraesett, magabiztos, elképesztően fiatal, de nagyon mélyen gondolkodó embereket láttam. Fantasztikus történeteket meséltek” – méltatta az ifjú előadókat Takács.

A III. JUNIOR FILM PITCH FÓRUM NYERTESEI

A Junior Film Pitch Fórumon harmadik alkalommal mutathatták be filmterveiket kamaszok, akik az ötleteiket szakmai mentorálással, a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program és a Cinemira közös Junior Script Labján fejlesztették. „Ha fiatalokhoz akarunk szólni filmekkel, fontos, hogy komolyan vegyük őket és figyeljünk arra, hogy milyen témák és műfajok érdeklik őket. A Junior Pitch Fórummal a célunk, hogy a kamaszok által hozott ötleteket összekapcsoljuk profi rendezőkkel, producerekkel és készüljenek filmek a fiatalok tervéből, mert ez tudja a legjobban elérni az új generációt” – mondta Lakos Nóra fesztivál igazgató a programról.

Ennek első eredménye, hogy a tavalyi Junior Film Pitch Fórum fődíjasa Pető Luca, Derengés című kisjátékfilmjét a Cinemira szakmai napon felkarolta Pusztai Ferenc producer és idén nyáron le is forgatták olyan neves színészekkel, mint Szamosi Zsófia, Elek Ferenc és Keresztes Tamás.

Az idei Junior Film Pitch Fórum fődíját a diákzsűri Kárpáti Léna Liminalibre című tervének ítélte oda. A rövid kísérleti horrorfilm főhőse egy nyugdíjas újságírónő, aki könyvtárosnak áll, ám a könyvtár halálosan beleszeret és ezzel az őrület felé sodorja a nőt.

A szakmai zsűri / fotó: Kocsis Judit

 A közönségdíjat Gergely Zazi Sára, Milicia című rövid animációs terve nyerte, amely a 14. században játszódik, és egy Miléna nevű jobbágy lányról szól, aki a halott bátyjának adja ki magát, hogy kódexmásolást tanulhasson az egyetemen.

A szakmai zsűri tagjai Szabó Simon színész-rendező, Borsos Miklós rendező, Pusztai Ferenc producer, Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró és Takács Ildikó producer voltak.

A IV. GYEREK- ÉS IFJÚSÁGI FILM PITCH FÓRUM NYERTESEI

Idén a felnőttek által hozott filmtervek közül Szoboszlay Eszter Találkozások című animációs alkotása nyert, amely elnyerte mind a diákzsűri, mind a felnőtt szakmai zsűri fődíját, így a legjobb filmtervnek járó Arany Mókus-díjat és az azzal járó 300 ezer forintos fejlesztési támogatást is. Az animációs rövidfilmben egy félig olvashatatlan, feladó nélküli üzenet hozza össze egy társasház magányos lakóit, akik végül közösen mentik meg a házukat.

„Meg vagyok hatódva, le vagyok nyűgözve. Nagyon kívánom, hogy ezekből a filmtervekből minnél több megvalósuljon. A díj nem okozott nagy vitát, úgy gondoljuk, hogy egy támogatásra érdemes alkotóról és tervről van szó, aki méltán fogja erősíteni a Cinemira hírnevét” - indokolta a szakmai zsűri döntését Dr. Kollarik Tamás, a filmes szakember, a MOME docense, az NFI Televíziós Döntőbizottságának tagja. A szakmai zsűriben Kollarik mellett Fonyódi Tibor forgatókönyvíró, Romwalter Judit producer, Takács Ildikó producer, és Nyikos László animációs szakember vett részt idén.

A DIGIC leginnovatívabb filmtervnek járó díjában a csupán 17 éves Domos Benedek Varázspék című animációs filmterve részesült. Egy középkori falú pékje, Henry, varázslatos süteményeket készít erdei gyümölcsökből. Amikor azonban a falu festékkészítője egy veszélyes gyümölcsből készült festéket akar eladni a királynőnek, Henry segédjével, Annával és a beszélni képtelen tésztaemberrel, Lepénnyel együtt felkerekedik, hogy megmentse az uralkodót.

A Sparks különdíját Zágoni Regina Vaníliás vodka című sorozatterve nyerte, amelynek középpontjában egy budapesti kamasz lány áll, aki nagy reményekkel kezdi a gimit, de szembesülnie kell vele, hogy a valóság egyáltalán nem olyan, mint ahogy azt az amerikai tinifilmekben látta.

A közönségdíj Mácsai Mikul Álomfogók című filmtervét illette. Az animációs sorozat Böszörményi Gyula hatalmas népszerűségnek örvendő ifjúsági regényén alapszik, amely Gergőről és Zsófiról szól, akiket egy közös álom a Világfára, az ősi magyar mondák világába repíti.

A IV. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum és a III. Junior Film Pitch Fórum a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg.

A fotókat Kocsis Judit készítette.