Szomjas György 1940-ben Budapesten született, tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdte, majd 1964-től a Színház és Filmművészeti Egyetemre is felvételt nyert. 1969-től öt éven volt a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja, ahol leginkább szociológiai filmprogramokat támogatott. Pályája kezdetét dokumentumfilmjei határozták meg, majd a játékfilmek felé fordult és leforgatta az első magyar easterneket. Szomjas György pályáját mindig is meghatározta a zene, több műve is eköré épül; hol a rockzene, hol pedig a népzene világába invitálta nézőit. Az rendezőt 1986-ban Balázs Béla-díjjal jutalmazták, 1996-ban kiváló művész címet kapott, majd 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Összeállításunkkal kívánunk boldog születésnapot Szomjas Györgynek!

Talpuk alatt fütyül a szél (1976)

Az első magyar easternként írta be magát a filmtörténetbe Szomjas György 1976-os klasszikusa. A Ragályi Elemér fényképezte film az 1830-as évek karcagi pusztáira kalauzol bennünket, ahol a börtönből szabadult betyár, Farkas Csapó Gyurka feladói nyomába ered. Az alkotás a rendező első nagyjátékfilmje volt, amely azóta is előkelő helyet foglal el a rendező életútján és a magyar filmtörténetben egyaránt.

Rosszemberek (1979)

Három évvel a Talpuk alatt fütyül a szél után elkészült a film párja, az 1979-es Rosszemberek, amely az alföldi puszták helyett a dunántúli betyárvilágba kalauzolja nézőit, a bosszútörténet tematika azonban maradt. A történet szerint Gelencsér Jóska, a betyárbanda vezére, egy rablás alkalmával felismeri és megöli az öccsét kivégeztető bírót. A banda alvezére kegyelem fejében segít a rendőrség kezére adni hajdani társát.

Kopaszkutya (1981)

1981-ben a pusztai kalandozás abbamaradt és a rendező a rockzene underground világában merült el. Kopaszkutya című zenés filmje egy zenekar történetét meséli el, a nyolcvanas évek legendás zenészeinek főszereplésével. Hobo Blues Band és a P.Mobil tagjaival dolgozott együtt a rendező: Schuster Lóránt, Földes László Hobo, Deák Bill Gyula és Póka Egon is a film szereplői között volt. A film egyik különlegessége, hogy egy rövid jelenet erejéig a beatkorszak egyik legnagyobb költője, Allen Ginsberg is feltűnik a vásznon.

Roncsfilm (1992)

A Kopaszkutyához hasonlóan Szomjas Roncsfilmje is kultfilmmé vált. A Gólya kocsma esetlen, furcsa és szánnivaló kisembereinek világa, munkanélküliek, alkalmi munkások, zöldségesek és taxisok elevenednek meg a nyolcadik kerületi budapestben. A főszerepekben pedig kultikus színészek és kultikus humoristák, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Szirtes Ági, Szőke András és Blaskó Péter.

Könnyű testi sértés (1993)

A rendező egyik legismertebb filmje az 1983-ban készült Könnyű testi sértés. A történet szerint Csaba börtönbe kerül, mert egy vita hevében megszurkál egy lányokat futtató kisvállalkozót. Büntetése letöltése után szembesül vele, hogy felesége, Éva új férfit hozott a házhoz. Az új barát, Miklós fenyegetéssel, majd rábeszéléssel próbálja eltávolítani Csabát a nő közeléből, de végül bele kell nyugodnia, hogy ezentúl hármasban élnek egy fedél alatt.

Vagabond (2002)

2002-ben Szomjas György a táncházak világába invitálta nézőit, Vagabond című filmje. A filmet az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. „A cselekmény kissé epizodikus. Nem egy főszereplő van, hanem hét figura története fut végig a filmen. Azért is Vagabond a címe a filmnek, mert kallódó emberekről szól. Van köztük csavargó utcagyerek, csángó vendégmunkás, vagy vajdasági katonaszökevény, aki a háború elől menekült át a határon. A városban helyüket nehezen találó emberek ők, akik aztán ráakadnak egy közösségre és egy kultúrára, ami köré odagyűlhetnek - és ez a táncház.” – mesélte a rendező egy nekünk adott interjúban.

Nap utcai fiúk (2007)

Az 1956-os forradalom napjait mutatja be három budapesti fiatal szemszögéből Szomjas 2007-ben készült filmje, a Nap utcai fiúk. Juli, Totya és Gábor fegyvert fognak és bekapcsolódnak a forradalomba. A film a rendező személyes élményeire épül: „Az alap az enyém. Tizenhat éves voltam 1956-ban, számos élményemet beleépítettem abba a novellába, amellyel megkerestem Kertész Ákost, és megkértem, hogy segítsen a forgatókönyv megírásában." - mesélte a rendező, mikor a film forgatásán jártunk. 2008-ban, a 39. Magyar Filmszemlén a film producere, Szekeres Dénes kapta meg a Produceri-díjat.

Dumafilm (2009)

2009-ben a rendező Fábry Sándor főszereplésével készített dokumentumfilmet, amely kisebb botrányba fulladt, mikor a film bemutatója előtt Fábry személyiségi jogokra hivatkozva letiltatta a filmet. A Dumafilmben három régi ismerős (Fábry Sándor humorista, Dettre Gábor rendező és Heller Gábor forgatókönyvíró) ül együtt asztalhoz, hogy különböző politikai nézeteiket vitassák meg.

Kopaszkutya kettő (2011)

Harminc évvel a kultikus rock-film után ismét összejött a banda és elkészült a film második része. A Hobo Blues Band búcsúkoncertjén mesélnek a film egykori szereplői a rock’n’roll létről, zenéről, múltról és harminc évnyi tapasztalatról.

Alföldi rock (2012)

Egy évvel a Kopaszkutya második része után ismét egy zenei témához nyúlt a rendező: dokumentumfilmet forgatott a PG Csoport nevű debreceni zeekarról. "Régi barátom és munkatársam, a népzenész-táncházas Halmos Béla révén kerültem kapcsolatba a PG Csoporttal, vendégzenészként többször fellépett velük. Az együttes tavaly volt 25 éves és Jantyik Csaba zenekarvezető felkért, hogy ebből az alkalomból készítsek róluk egy dokumentumfilmet. Ezt örömmel vettem, mert tetszett, amit csinálnak" - mesélt a filmről az MTI-nek Szomjas György.