A liberális újság munkatársával beszélgetve az 55 éves rendező kifejti: magát szabad embernek tekinti, aki azonban "olyan országban él, amely már nem szabad. Tarr szerint Magyarországon ma olyasmi történik, amit Németországban kulturális harcnak neveznek. "A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait. Heller Ágnest azzal vádolják, hogy pénzt lopott az államtól, holott 81 éves, és azt sem tudja mi a pénz." Tarr szerint Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen", ennek a jele volt Schiff András zongoraművész nyilatkozata "a kormány és annak rasszista uszítása ellen", valamint filmes alkotók tiltakozása munkafeltételeik tönkretétele ellen. Utóbbit 40 külföldi kolléga is aláírta.

Arra a kérdésre válaszolva, milyen konkrét akadályok gátolják a filmes szakma munkáját, a rendező elmondta: "a kormány minden támogatást megvont a filmszakmától. A producerek fele már csődbe jutott, mozik zárnak be, nekem három produkciós tervemet jegelik, jóllehet a pénzügyi partnerekkel mindent előkészítettünk. Csakhogy az állami támogatásról aláírt ígéret már csak WC-papírt ér. Pedig a támogatási rendszer jó volt, még jobb is, mint a németországi. Az alapítvány kuratóriumát demokratikus úton, a filmszakma képviselői választották meg. Most egy kormányzati igazgatót neveztek ki, aki egyfajta cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket."

A német újságírónak arra kérdésére, foglalkozik-e azzal a gondolattal, hogy külföldre távozik, Tarr Béla leszögezte: "Magyar vagyok. Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. De mennie kell - nem pedig nekem." (Az interjú magyar fordítása az [origo] blogján)

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában azonban elmondta: "Nagyon örültem Tarr Béla díjának, telefonon gratuláltam neki. Azt tudtam meg, hogy nem szó szerint azokat mondta, amiket a Tagesspiegel a szájába adott. Ezt nekem bizalmasan mondta el, nem tudom, hogy korrekciót kér-e. Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott" - fogalmazott Szőcs Géza. Az államtitkár úgy vélte, hogy Tarr Bélát megrázta az eset. Szőcs szerint Berlinben most ilyen hisztérikus a hangulat. "A magyar liberális értelmiség úgy érzi, hogy veszélybe került az egzisztenciája. Ez nem igaz." - mondta az államtitkár.

Tarr Béla díja kapcsán hétfőn a Magyar Producerek Szövetsége is megszólalt: gratuláltak A torinói ló sikeréhez és díjaihoz, azonban nem értenek egyet a rendezőnek a Berlinale sajtótájékoztatóján elmondott véleményével, "mert az nem tükrözi a szakma valóságos helyzetét". "Kérjük Tarr Bélát, hogy minden nemzetközi fórumon erősítse meg: kizárólag saját, szigorúan vett magánvéleményét adta elő. Ez sajnálatos egy olyan filmkészítő szájából, aki még a legutóbbi időben is jelentős támogatást kapott a magyar államtól, hogy filmterveit megvalósítsa" - hangsúlyozta Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke.

A torinói ló című film magyarországi forgalmazója, a MOKÉP igazgatója előzőleg - szintén közleményben - azt közölte az MTI-vel, hogy Tarr Béla valótlanságokat fogalmazott meg a Der Tagesspiegel című német lapnak. "A torinói ló alkotójának nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Nemcsak önmagának, hanem az egész filmszakmának, valamint a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt" - fogalmazott Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója. A most zárult Berlinalén rangos díjjal kitüntetett Tarr Béla-filmet március 10-től játsszák a magyarországi mozik a MOKÉP forgalmazásában.

"A berlini Tagesspiegel online kiadásában 2011. február 20-án megjelent interjútól kénytelen vagyok elhatárolódni" - közölte ezután a filmrendező."Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le" - tudatta Tarr Béla.