Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező munkái nem csak Magyarországon, hanem világszerte elismertek. A Sátántangó rendezőjét a Freeszfe közössége elsőként kérte fel tiszteletbeli tagnak, amelyet örömmel elfogadott.

Tarr Béla nemzetközi filmes mesterkurzusa angol nyelven– szeptember 3-18.

Jelentkezési határidő: augusztus 15.

Tizenkét pályájának elején álló művész munkáját mentorálja a világhírű rendező.

Tarr Béla korábban így nyilatkozott a Filmhu-nak: „Általánosságban egy kezdő filmesnek a következőt tudom mondani. Nem a filmezést kell megtanulnod, hanem az életet. Ha megérted az életet, akkor utána a stílus megtalál téged, és érezni fogod, hogyan kell filmezned. Minden kérdésedhez hozzáadódik egy stílus, és ha felmerül egy újabb kérdés, arra már kicsit másképpen kell válaszolnod. Lépésről lépésre felépítesz egy saját filmnyelvet, már ha igazi filmes vagy. Diploma pedig nem kell, tőlem soha senki nem kért diplomát. Szerintem hülyeség, ha valakit azért hívunk színésznek, rendezőnek, szóval szakmabelinek, mert van diplomája. Ha egy operatőr azt hiszi, hogy attól lesz jó operatőr, mert van egy vadonatúj, csiricsáré kamerája, akkor hatalmasat téved. Egy közönséges iPhone-nal is tudsz baromi jó filmet csinálni, az a lényeg, hogy legyen benned energia, düh, bátorság és szarjál az egészre! A 21. században, amikor már egy telefonnal is lehet filmezni, fölösleges megtanulni a szabályokat, mert úgysem vonatkoznak rád."

Tarr Béla / Fotó: Gordon Eszter

Színházcsinálók nyári tábor Schilling Árpáddal - augusztus 15-19.

Jelentkezési határidő: július 15.

Minkét alkotó elsőre igent mondott a Freeszfe felkérésére, ingyen vállalták a kurzusok megtartását, ezzel támogatva az Egyesületet. A Freeszfe Egyesület semmilyen állami támogatásban nem részesül, a felnőttképzési tandíjakból, támogatók mikroadományaiból és ezeknek a workshopoknak a bevételeiből tartja fenn magát, ezért is nagyon fontos és megtisztelő e két világhírű művész segítsége.

Schilling Árpád, színházrendező nevéhez köthető a Krétakör Színház indulása, amelynek művészeti vezetői posztját is betöltötte. Előadásai a mai napig meghatározóak a magyar kulturális élet számára. Schilling nyári táborában különböző színházi formákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Prózai színház, költői színház, közösségi színház, színház és pedagógia, színház és politika. A jelentkezők beszélgetéseken, prezentációkon és gyakorlati munkán keresztül vizsgálják a különféle formák elméleti és gyakorlati problémáit.

A kurzus részben gyakorlati, részben elméleti. A táborozók egyedül és kis csoportokban is dolgoznak, de közös elemzésekre, beszélgetésekre is sor kerül. A workshop első részében a résztvevők privát történeteket állítanak színpadra, második részében pedig egy társadalmi ügy színházi reflexióján gondolkodnak.

További infók és jelentkezés a Freeszfe oldalán.

Forrás: Freeszfe / Címpalkép: Tarr Béla / Fotó: Gordon Eszter