65 országból érkező 336 mozgóképet és seregnyi filmcsillagot vonultat fel a torontói filmfesztivál szeptember 8-18. között.

Észak-Amerika legfontosabb nemzetközi filmes találkozója többek között Chantal Akerman, Alexander Sokurov, Aki Kaurismäki, a Dardenne fivérek, Gus Van Sant és Wim Wenders friss alkotásaival együtt mutatja be Tarr Béla A torinói ló című filmjét „Masters” című válogatásában. „A filmművészet nagyjainak” szentelt sorozat idén mindössze 13 premiert tűz műsorra az elkövetkezendő napokban.

Tarr Béla Berlinale nagydíjas A torinói ló című alkotását szeptember 15-én mutatják be Torontóban. A díszvetítésen a világhírű magyar filmrendező személyesen jelen lesz, továbbá a nagyközönség is találkozhat vele. Tarr Béla a torontói filmfesztiválon előadást tart, melynek moderátora Gus Van Sant filmrendező lesz.

 


Az európai filmek népszerűsítéséért tevékeny EFP páneurópai szervezet a torontói filmfesztivállal közösen rendezi meg „Producers Lab Toronto” nevű szakmai programját. A háromnapos találkozó célja az európai és kanadai producerek közös munkájának szorgalmazása. Az idén második alkalommal megrendezett programon Petrányi Viktória és Berger József is részt vesz.

Tekintettel arra, hogy a torontói filmfesztiválon a legfontosabb filmvásárlók és jelen vannak, az EFP 55, a fesztiválra meghívott európai film észak-amerikai premierjét támogatja, köztük A torinói ló és az ír-holland-magyar koprodukcióban készült Halálos ébredés (The Other Side of Sleep) című filmeket.