Hiába szerepel itthon a leginkább várt filmek listájának 8. helyén, Denis Villeneuve sci-fi eposzára még várnia kell a nézőknek: a november 2-ra tervezett bemutató helyett, csak március 15-én kerül a mozikba. A Frank Herbert klasszikus sci-fi regényen alapuló film csúsztatott bemutatójának oka a hollywoodi forgatókönyvírók (WGA /Writers Guild of America) és színészek (SAG-AFTRA / Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) lassan hónapok óta és határozatlan ideig tartó sztrájkja, ugyanis ezalatt alatt a színészek nem dolgoznak, és a már elkészült filmek promóciójában sem vesznek részt.

A Dűnét javarészt Magyarországon forgatták és több mint 400 millió dolláros nemzetközi bevételével 2021 legnagyobb sikerfilmjei között szerepelt. A filmet Oscar-díjjakkal is elhalmozták, magyar látványtervezője, Sipos Zsuzsanna és magyar állampolgárságú hangmérnöke, Mac Ruth is megkapta érte az Amerikai Filmakadémia díját.

A második rész elkészítéséhez már nem csak Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem és Josh Brolin érkezett hozzánk, még több nemzetközi sztár csatlakozott a stábhoz, így Léa Seydoux, Florence Pugh, Christopher Walken és Austin Butler is részt vett 2022 nyarán a magyar helyszíneken folyó forgatáson.

 

A WGA és a SAG-AFTRA sztrájkja miatt valószínűleg más bemutatók is csúsznak, a Sony több nagy produkcióját, többek között a Pókember: A pókuniverzumon túlt, a Karven, a vadászt és az új Szellemirtók filmet is a tervezettnél később mutatná be, de a MGM is 2024-re tolja a Zendaya, Mike Faist és Josh O’Connor főszereplésével készült teniszdrámát, a Challengers-t. A Warner Bros. szintén fontolóra vette, hogy egyes filmjeit később jelenteti meg, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Bíborszínt és az Aquaman folytatását is megnézhetjük decemberben.

Forrás: Variety