Az elmúlt egy évben felértékelődtek a városi zöldterületek és a zöld technológiák, megfosztva érezhetjük magunkat a külföldi utazás lehetőségétől. Emberi életeket változtatott meg a járvány és a vele szorosan együtt járó korlátozások: számos városban javult a levegő minősége, összetartóbb szomszédi közösségek alakultak ki, megnőtt a jótékonyság aránya.

A 13. Építészeti Filmnapokot 2021. március 4-13. között a Toldi Távmoziban rendezik meg, a kínálata már elérhető a weboldalon. A jegyértékesítés hamarosan indul.

A program:

Hegy a Városban (Making a Mountain)

A BIG iroda koppenhágai hulladékégetőjének terve egy olyan ipari létesítményt kapcsol be a város vérkeringésébe, amit jellemzően elhagyatott városszéli, közönség forgalomtól elzárt területre telepítenek, ráadásul mindezt az ipari költséghatékony forma helyett középületekre jellemző esztétikával, anyaghasználattal teszi. A projekt megvalósításához szükség van egy olyan projektmenedzser csapatra, akinek van affinitása az építészet ezen szakterületéhez és nem hagyták, hogy az újszerű koncepciót ellehetetlenítsék a műszaki előírások és a hideg racionalitással gondolkodó mérnökök.

Római Szabadstrand-építés és tesztnap (Free Public Beach Building and Test Day at Romai)

A Valyo és a FÁK a Rómain csoport 15 önkéntese szabadstrandot épített a hányattatott sorsú Duna-partszakaszon. A tesztnapot 2019 nyarán tartották, ezt dokumentálja a kisfilm.

Falakon át (Over the Walls)

A néző betekintést nyer ebbe a piciny városrészbe, amely egy másik Marseille-t mutat: ez a holnap és a jövő, miközben a film egyéni érdekek, magántulajdon és a mindenki számára nyitott és hozzáférhető város iránti vágy között egyensúlyoz.

Öt évszak: Piet Oudolf Kertjei (Five Seasons: The Gardens of Piet Oudolf)

A film fókusza a gyönyörűen elvont vázlatoktól és szépségről szóló elméletektől egészen Oudolf ötleteinek ökológiai vonatkozásaiig terjed. Négy évszakon át lehetünk meghitt beszélgetések tanúi New Yorkban, Chicagóban, Texas és Pennsylvania államban, valamint Piet hollandiai otthonában. A film emellett betekintést enged Oudolf alkotófolyamatába is, amint épp a Hauser & Wirth somerseti lerakatának kertjét tervezi.


5 Háztömb San Franciscoban
 
(5 Blocks)

Létre lehet hozni egy olyan városrészt, amely nem rekeszt ki senkit? Az öt háztömb által határolt terület San Francisco legszegényebb környékévé vált. A film heroikus vállalkozásként nyolc év alatt készült több tucat interjú által mutatja be a jövedelemkülönbségek, a demográfiai változások és a hely természetének összetett kérdéseit.

Les Grands Voisins, a Megálmodott Város (Les Grands Voisins, the Dreamt City)

Maël, a hivatalos papírok nélküli művész, Adrien, a saját készítésű hangszerein játszó zenész és még sokan mások a világ minden tájáról elhatározzák, hogy Párizs szívében egy modern utópiát hoznak létre: egy közel 2000 lakosú szolidaritás falut. Ők a Les Grands Voisins, a Nagy Szomszédok.

Aranykor (Golden Age)

A dokumentumfilm a Palace, azaz Palota névre hallgató nyugdíjas otthon kapuit nyitja meg a néző előtt. A Miamiban lévő luxus intézmény rengeteg extravagáns kellékkel és szórakoztatással mégsem elegendő a bentlakók szorongásának feledtetésére. A film ebbe a barokk univerzumba vezeti be a nézőt, amely húsos bankókkal próbálja csökkenteni az elmúlással való szembenézés félelmét, és szédületes vizuális forgatagként megkérdőjelezi az öregséghez való viszonyunkat. 

AALTO

Az Aalto egy varázslatos dokumentumfilm a magyar építészek példaképének munkásságáról, amely az építészeti projektek mellett először osztja meg velünk Alvar és felesége Aino Aalto szerelmi történetét is. A 20. századi mester örökségéből ma is meríthetünk inspirációt.


Havanna a magasból
 (Havanna, From on High)

A főváros középső részén problémát jelent a lakhatás kérdése, ez felfelé tolta a helybelieket: az élet a háztetőkön folytatódik. Ezeket a rögtönzött otthonokat túlélők lakják. A tetőtéri lakosok privilegizált nézőpontból szemlélhetnek egy olyan társadalmat, amely a forradalmi kormány több mint 60 éve után jelentős átalakulásban van. 

Az utca (The Street)

A brexit rámutatott polarizálódó világunk egy fontos problémájára: a jövedelmek mentén kettészakadt társadalom mintha két párhuzamos valóságban élne. Ez a kortünet egy dzsentrifikálódó londoni utcán, a Hoxton Street-en belül is tetten érhető. A változás társadalomra, környezetre és utcaképre gyakorolt hatásait ismerteti a dokumentumfilm.

Prora belülről (Inside Prora)

A „tengerparti szörnyeteg” és a „rügeni kolosszus” néven ismert Prora a világ leghosszabb épületének számít. A náci Németország tengerparti üdülőhelyének tervezték, a második világháború után az NDK egyik legnagyobb laktanyájává alakították. A film, miközben körüljárja az épületegyüttest, feltárja annak különböző történelmi, építészeti és pszichológiai rétegeit. 

Periféria (Outskirts)

A múlt még mindig ott kísért Santa Coloma utcáin, a tereken, az emberek arcán. A dokumentumfilm fontos kérdéseket feszeget: mi működteti egy város építészetét? Mi tartja fenn városi életmódunkat? Mit jelent egy olyan világ részesének lenni, amely látszólag képtelen a fejlődésre? Megint egy periféria, ami gyakorlati tereppé változik, ahol a valódi városi élettel lehet kísérletezni.

Open Heritage - Rövidfilmek

London CLT

A London CLT a város első közösségi földalapja, amely a St Clements volt pszichiátriai klinika épületében jött létre és megfizethető lakhatást biztosít.

Sargfabrik

A Sargfabrik egy egykori koporsógyár átalakításával vált az egyik legfontosabb adaptív projektté, amelynek során innovatív lakhatási céllal adtak új funkciót a néhai épületegyüttesnek. 

Olyan anyagból vagyunk, mint álmaink (Such Stuff as Dreams are Made on)

2020 tavaszán otthonaink fogságába estünk, ki tudják-e szolgálni 21. századi igényeinket a 20. századi lakásformák? Tudunk-e otthon egyszerre pihenni, dolgozni, sportolni, barkácsolni és hobbitevékenységeket végezni anélkül, hogy 150-200 m2-es lakásokba költöznénk? A film hat projektet mutat be 1968-tól napjainkig, melyek képet adnak arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a lakóformában.

Melyik az igazi? Másolt városok valódi élete (The Real Thing - Real Life in Fake Cities)

Ikonikus helyszínek, látványosságok és emlékművek másolataival van teleszórva a világ. Nem csak egyszerű épület-klónok ezek, hiszen egy, a világról alkotott képet tükröznek vissza. A dokumentumfilm a világ leghíresebb nevezetességeinek ezen másolatait vizsgálja, hogy megértse, miért épültek meg és hogyan használják őket.

Nyitva (O:TVORENO [INDOOR])

Bár az anyabolygón a világjárvány fenyegeti, az űrhajósnak meg kell találnia a megoldást, és le kell küzdenie a karantén okozta nehézségeket.

Molekulák (Molecules)

A lezárások miatt Andrea Segre, rendező Velencében ragadt. A forgatás során a vírus miatt a szeme láttára állt meg az élet és ürült ki a város. Velencét visszaadták saját természetének, történelmének – és valójában a rendezőnek is. A személyes archívumokból és a velencei lakosokkal történő találkozásokból építkező film a város és a víz kapcsolatát boncolgatja, miközben megmutatja, hogyan élték-élik meg a helybeliek azt a váratlan űrt, amely Velencét és a világ nagy részét felforgatta.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ (KÉK) / Címlapfotó: Melyik az igazi? Másolt városok valódi élete