A fesztivál programja most is olyan filmeket vonultat majd fel, amelyek mind Csehországban, mind pedig külföldön elnyerték a szakmai és a szélesebb közönség tetszését. A szervezők szerint az idei filmeket leginkább a rendíthetetlen elszántság motívuma kapcsolja össze: "a világban tapasztalható jogtalanság, a társadalmi szolidaritás hiánya egyik oldalon, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon." 

Slávek Horák Havel című filmje a legújabb kori cseh történelem egyik legmarkánsabb alakjának ellenzéki korszakát meséli el, és főként Havel viharos magánéletére fókuszál. „Ne várjanak államfői portrét“ – figyelmeztet a film rendezője. Az Öregfiúk Martin Dušek és Ondřej Provazník rendezése, amiben az idős emigráns főhős hazatér, hogy teljesítse utolsó küldetését. Radovan Síbrt különleges zenés alkotása, a Ji.hlava dokumentumfilm-fesztiválon közönségdíjas Zenétől hajtva a The Tap Tap zenekar kivételes pályafutásának kulisszatitkaiba enged betekintést. A film utáni beszélgetés során a rendező vall munkásságáról.

Öregfiúk

A Drónpilóta Petr Zelenka filmje, melynek fiatal főhőse úgy érzi, elérkezett a pillanat, hogy Csehországból szolgáltasson igazságot egy nemzetközi ügyben. Agnieszka Holland Sarlatán című életrajzi ihletésű filmjének főszereplője, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, mégis ellenséggé vált a mindenkori hatalom szemében. Sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja is elénk tárul. A film tarolt a Cseh Oroszlán díjkiosztóján, valamint bejutott az Oscar-díj legjobb külföldi filmek kategóriájának szűkített listájára.

Vetítési időpontok:

  • április 14. 20:00 (szerda) Havel
  • április 15. 20:00 (csütörtök) Öregfiúk 
  • április 16. 20:00 (péntek) Zenétől hajtva / a film után beszélgetés Radovan Síbrt rendezővel
  • április 17. 20:00 (szombat) Drónpilóta 
  • április 18. 20:00 (vasárnap) Sarlatán 

A Cseh Filmkarnevál most olyan időszakban kerül megrendezésre, amikor a farsangra olyannyira jellemző féktelen ünneplés helyett leginkább csak magányos, maszkokba burkolt árnyak bukkannak fel az utcákon. Ez azonban megállásra, gondolkodásra késztethet minket. Az öt film, amelyet az idén online mutatunk be, mintha éppen egy ilyen elmélkedésre született volna.” – mondta az idei Karneválról Adéla Gálová, a Centrum igazgatónője. 


A Cseh Filmkarnevál jegyelővétele április 1-jétől indul a Toldi TÁVmozi oldalán, a vetítések minden nap 20:00 órakor kezdődnek, és csak Magyarország területén tekinthetőek meg. Az idei Cseh Filmkarnevál a Budapesti Tavaszi Fesztivál online programcsokrának is részét képezi.

Forrás: Budapest Film / Címlapfotó: Havel