Felújított remekművekkel érkezik ismét a Budapesti Klasszikus Film Maraton, hat napon át öt helyszínen a filmtörténet emlékezetes alkotásait vetítik. A főváros legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján többek között Latabár Kálmán klasszikusai, Keleti Márton és Gazdag Gyula korszakos művei, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor látványos szuperprodukciói, az Oscar-díjas Emeric Pressburger, azaz Pressburger Imre alkotásai, valamint unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező művei lesznek műsoron.

Olyan különlegességeket is meg lehet nézni nagyvásznon, mint az 1916-ból fennmaradt, első mozgókép Budapestről, a legelső Oscar-díjjal kitüntetett alkotás, a némafilmkorszak „Top Gunjaként” hivatkozott Szárnyak, a leghíresebb magyar rendezőnők első alkotásai és sport témájú dokumentumfilm különlegességek, melyek emberfeletti teljesítményekről tanúskodnak a kamera mindkét oldalán.

Számos vetítést személyesen az alkotók, többek közt Andrew Macdonald és Kevin Macdonald, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes, továbbá a filmörökség és a filmtörténet neves kutatói vezetnek be a közönségnek izgalmas kulisszatitkokkal és ritkán hallható érdekességekkel.

 

CineRenoir - A Szépművészeti Múzeummal együttműködve a Maraton szervezői Jean Renoir francia rendezőlegenda filmjeinek közönsége között ingyenes belépőket sorsolnak ki édesapja, Auguste Renoir, impresszionista festő szeptemberben 22-én nyíló kivételes kiállítására.

Új helyszínként csatlakozik a Maratonhoz a BUDAPEST MUSIC CENTER, ahol két különleges filmkoncertet élvezhet a közönség többek között a magyar kortárs jazz zene olyan kimagasló képviselőivel, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László és Gőz László.

A diákoknak és tanároknak a Maraton szervezői 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, melyek az összes vetítésre érvényesek. A nagyközönség számára a vetítéseknek otthont adó Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetbenben és a Toldi Moziban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehetséges a jegyvásárlás.

A kedvezményes jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft.

A Film Maraton kiemelt szakmai partnerei Martin Scorsese filmmegőrzést és filmrestaurálást támogató alapítványa, a Film Foundation, a BFI, a Cinémathèque française és a Paramount Archívum és kiemelt támogatója a MOL.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton teljes kínálata a filmmaraton.hu-n Jegyek itt kaphatók. 

Forrás: NFI / Címlapkép: Külvárosi legenda / Fotó: NFI