Július 17–21. között rendezik meg a fesztivált, amely keretében levetítik Elek Judit Filmarchívum által felújított filmjeit. Június elején egy retrospektív vetítéssorozat keretében mutatták be Bukarestben a rendező három filmjét, a Sziget a szárazföldönt (1969), Majd holnapot (1980) és Mária-napot (1984), amely filmek július 17-21. között a temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztivál programjába is bekerültek.

A Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában restaurált alkotások közül rendszeresen vetítenek a Bukaresti Magyar Filmhéten, 2022-ben rendezői retrospektív vetítések formájában indítottak el egy felújított klasszikus magyar filmek sorozatot. 2022-ben Jancsó Miklós három 4K-ban felújított filmjét vetítették Bukarestben és a temesvári Ceau Cinema nemzetközi filmfesztiválon: Fényes szelek (1969), Még kér a nép (1972) és Szerelmem, Elektra (1974), majd 2023-ban Szabó István kultikus trilógiáját, a Mephistot (1981), a Redl ezredest (1985) és a Hanussent (1988) mutatták be ugyancsak a román fővárosban és Temesváron.

 

Elek Judit Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró 1956–1961 között a budapesti Filmművészeti Főiskolán, Máriássy Félix vezette rendezői osztályban tanult. Pályáját játékfilmek asszisztenseként, dramaturgjaként és híradórendezőként kezdte, majd rendezőként készített egyaránt dokumentum- és játékfilmeket is. Alapító tagja a Balázs Béla Stúdiónak (1959) és tagja az Európai Film Akadémiának (1988). 1968-ban készítette el első nagyjátékfilmjét, a dokumentarista és játékfilmes technikákat izgalmasan vegyítő Sziget a szárazföldön címűt, amelynek nemzetközi bemutatója 1969-ben a cannes-i filmfesztiválon volt a Kritikusok hete szekcióban.

Alkotásait díjazták többek közt Mannheimben, Montpellier-ben, Párizsban, Montrealban, Salernóban, Kairóban, Louisville-ben és Bukarestben (Bukarest Nemzetközi Filmfesztivál, 2012, Életműdíj). Az NFI Filmarchívum a rendezőnő 85. születésnapja alkalmából felújította az életmű fontos darabjait. Ezekből 2023-ban a cannes-i filmfesztiválon vetítették a 4K-ban restaurált Sziget a szárazföldön című filmjét a Cannes Classics szekcióban, ezt megelőzően pedig 2023 januárjában a rotterdami nemzetközi filmfesztiválon az addig restaurált összes filmjéből (18 film) retrospektív vetítést szerveztek, majd 2024 márciusában a francia filmarchívum, a párizsi Cinematéque française-ben vetítették hat restaurált filmjét. 2022-ben a New York-i MoMA Nemzetközi Filmfesztivál beharangozójaként vetítették a Sziget a szárazföldön című filmjét a New York-i Modern Művészetek Múzeumban (MoMA). 2024 őszén pedig a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében hat felújított filmje lesz látható újra a budapesti közönség számára is.

Forrás: Krónikaonline.ro / Fotó: Liszt Intézet Bukarest