Nagy Dénes első mozifilmje forgatókönyvét Závada Pál Természetes fény című regénye alapján írta. A film operatőre Dobos Tamás (Genezis, Apaföld), látványtervezője Ágh Márton (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Tegnap) lesz. Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál „Rendezők Kéthete” programjában, Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával készült Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

A második világháborúban a fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a keleti front mögött megszállt területeken. A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres.

(Fotó: Dobos Tamás)

A film ennek az egységnek a mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A film Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain forog, magyar és lett amatőr szereplőkkel. A Természetes fény a Campfilm gyártásában készül, producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória. A film a tervek szerint 2021 őszén lesz látható a mozikban.

Forrás: Filmalap / Fotók: Dobos Tamás