A Nikola Tesla - A fény gyermeke című film a világhírű feltaláló közép-európai életének soha el nem mesélt története, amely Tesla saját elbeszéléseit követve felfedi a mindannyiunk által ismert emblematikus zseni mögött rejlő törékeny embert.

Az 1856-ban született, szerb Nikola Tesla vitathatatlanul minden idők egyik legzseniálisabb elméje volt. A fizikus, feltaláló és villamosmérnök felbecsülhetetlen munkát végzett az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén. Nevéhez számtalan világrengető vívmány fűződik, többek között a többfázisú villamoshálózat és váltakozó áramú motor is.

"Már a verseny szekcióba kerülés is győzelemmel ért fel számunkra, nagyon örültünk, hogy mindkét vetítetésünkre minden jegy elkelt, az pedig hogy a jegyvásárló közönség szavazatai alapján holtversenyben a legtöbb szavazatot kaptuk, minden képzeletet felülmúlt" - mondta a díjátadón Takó Sándor, a film producere, társrendezője.

Nikola Tesla - A fény gyermeke

"Ha csak annyit elértünk a filmmel, hogy a fiatalokban tudatosul, hogy Tesla nem csak egy autómárka, és utánaolvasnak Nikola Tesla életének, és magyarországi időszakának, már boldogok lehetünk" - tette hozzá a díj átvételekor Bánovits Ottó, a film forgatókönyvírója, társrendezője.

A film másik közönségdíját a Mesterjátszma című film kapta. A film Stefan Zweig novellája alapján készült. Főhősei Márta és István fiatal szerelmesek, az utolsó menekültvonat egyikére jutnak fel, miközben Budapest utcáit az orosz tankok lepik el. A vonaton találkoznak néhány különös alakkal, akiknek a sakk a szenvedélye. A fesztivál díjazottjairól itt számoltunk be bővebben.

A Nikola Tesla - A fény gyermeke, valamint a Mesterjátszma is a Nemzeti Filmintézet televíziós kollégiumának támogatásval valósult meg.

Címlapkép: Takó Sándor és Bánovits Ottó / Fotó: CineFest