A Szelíd egy női testépítőről szól, aki együtt él edzőjével. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, a nőnek komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival a találkozás pedig mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-német koprodukcióban készült „testmelodrámát” a világ egyik legnagyobb presztízsű fesztiválján, az amerikai Sundance-n mutatták be először, ahol első magyar mozifilmként kapott meghívást a versenyprogramba. A Szelíd tavasszal díjat nyert Clevelandban, a németországi Wiesbaden rendezett GoEast fesztiválon pedig a legjobb rendezésért járó elismerést ítélték oda a rendezőpárosnak. A különleges mozifilmet bemutatták a Sydney Filmfesztiválon, Karlovy Vary-ban, és műsoron lesz Szarajevó és Hongkong rangos nemzetközi fesztiváljain.

A Szelídet Csuja László és Nemes Anna rendezők közösen jegyzik, főszereplője Csonka Eszter testépítő világbajnok, partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző. A film a Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezette FocusFox gyártásában, a Komplizen Film koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet és az ARTE/ZDF támogatásával készült.

 

A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjáték egy érettségiző fiatal kalandjairól szól, aki egy borzalmas napot követően a kórházban köt ki, ahol szobatársa házipálinkájának és saját gyógyszerének együttes hatására képes visszautazni az időben. A kivételes lehetőséggel élve a félénk fiúból egyből hős lesz, a házipálinka azonban egyre csak fogy. A romantikus és sci-fi elemekkel átszőtt coming-of-age vígjáték minden korosztály számára szórakoztató, amelyet az eredeti történet és a közelmúlt egyik legnagyobb felfedezettje, a székelyudvarhelyi főszereplő, Bálint Előd és színésztársai is garantálnak.

A Zanox – Kockázatok és mellékhatások rendezője és írója Baranyi Benő Gábor, producere Gyurin Zsuzsanna és Molnár Dániel. A film a Salamandra Film és a Sparks gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában.

 

Forrás: NFI