Freddie Highmore, azaz CharlieA leleményesen tehetséges Tim Burton pont 1971-ben kezdte filmes pályáját. Az animáció mellett a sötét oldal is vonzotta. Kis animált horrorokat rendezett, aztán Hitchcock-ot adaptált tv-re, majd átnyergelt a játékfilmekre. Első igazán nagy sikerét az 1989-es Batman-nek köszönheti, melyben Bruce Wayne-t a Beetlejuice-ban már teljesített Michael Keaton alakította. Ezt követte az Ollókezű Edward, majd a Batman következő epizódja 1992-ben, aztán egy földönkívüli támadás, a Támad a Mars! Az Álmosvölgy legendája egy pókhálós történetet dolgozott fel erős atmoszférával. A Majmok bolygója-remake után a Nagy hal meséje úszott, egészen a Csokigyárig.

Az amerikai mester következő munkája egy animációs film lesz. A Corpse Bride-ot Mike Johnson-nal közösen rendezi, és az első ilyen jellegű alkotás lesz a Karácsonyi lidércnyomás óta, amelynek történetét ő írta, és a film producere is ő volt. A stop-trükkös technikával felvett mozi a XIX. századi Európában játszódó szerelmi történet lesz, „élő” és „halott” szereplőkkel.

A Charlie és a csokigyár című film zenéje - hasonlóan a július 5. óta kapható Batman: Kezdődik! filmzenéhez - a filmbemutató előtt jelenik meg. A CD a Warner Home Video gondozásában augusztus 2-án kerül forgalomba, míg a filmet augusztus 18-ától láthatjuk a mozikban.