A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott filmfesztiválra idén 106 országból több mint 1200 nevezés érkezett, ezek közül az előzsűri 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre - mondta el a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ifj. Vitray Tamás, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, a nemzetközi szekció zsűrielnöke.

Mint hozzátette, a fesztivál fő célja, hogy a fiatal generációkat mozgósítsa a természetvédelem ügyében. Széll Antal fotográfus, operatőr, a Kárpát-medencei szekció zsűrijének elnöke az idei filmes mezőny magas színvonalát emelte ki. Elmondása szerint a nevezett filmek több aktuális környezetvédelmi problémára is kitérnek, az alkotók egyik fő témája azonban a vizek állapota a Kárpát-medencében vagy annak egy-egy régiójában.

A szervezők közlése szerint Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseménye megújult koncepcióval várja a közönséget az edukáció és szórakoztatás jegyében. Ennek érdekében a programban elismert szakértők - mások mellett Ürge-Vorsatz Diana és Radisics Milán - előadásai, interaktív kiállítások, workshopok is szerepelnek. Kiemelték, az idei filmes mezőny rendkívül erős, világ- és hazai sikerek mérkőznek a díjakért a nemzetközi és a Kárpát-medencei szekcióban.

Itt lesz a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmje, amely egy természetfotós nem mindennapi mindennapjaiba ad betekintést, miközben a Yukon folyó körüli "fehér sivatag" élőlényeit örökíti meg.

Látható majd a világsikert aratott Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski műve, amely egy állathotelként működő, Észak-Amerika délnyugati sivatagában élő, hatalmasra növő kaktuszfaj biodiverzitásban betöltött szerepét mutatja be.

Christian Baumeister Vad Argentína című alkotása egy törékeny élőhely fenyegetettségére figyelmeztet, a fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu pedig szintén egy kiemelt vizes édenről tudósít Maros ártér című munkájában.

A folyószabályozások ártalmairól szól Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország a Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Végh Attila Erdő titkai című munkáját az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták, a film magyarországi bemutatóját Gödöllőn tartják.

Volt egyszer egy vadvízország

A professzionális filmkészítők alkotásai mellett ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagy számú rövid, de legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkát küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába.

A víz témájára építve a fesztivál előadásokat, interakciókat, workshopokat is kínál a Grassalkovich-kastély termeiben. A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe lesz, a Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok munkájáról ad képet, a Kék Bolygó Laborba érkezők pedig az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség-vizsgálattal.

A Kék Bolygó Akvárium tárlóiban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet segítségével két ökoszisztémát vizsgálhatnak majd az érdeklődők, az egyik az ember által érintett, a másik mindenféle emberi behatástól mentes. A Kék Bolygó Media és Információs Központban a közönség interaktív kiállításon ismerkedhet meg a vizek élővilágával, az árvizek következményeivel és a vízszennyezés hatásaival.
A fesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia lesz.

Forrás: MTI/ Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál