Az október 13-19. között megrendezendő seregszemlére az alkotók az elmúlt 3 évben magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt nagyjátékfilmeket, TVjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket, kisjátékfilmeket és animációs filmeket nevezhették.

A 334 benevezett alkotás közül 107 dokumentumfilm, 88 fikciós rövidfilm, 61 animáció, 35 ismeretterjesztő film, 27 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm.

A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek, mint A nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok újra látható lesz nagyvásznon, de a százezres hazai nézőszámot túllépő Coming Out és a Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékokat is újra moziban nézheti meg a nagyközönség.

A Filmhétre nevezett alkotások több mint egyharmada a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott tévéjáték-, dokumentum-, ismeretterjesztő-, animációs és kisjátékfilm. Köztük van a nemrégiben Montreálban fesztiváldíjat nyert tévéjátékfilm, A berni követ, a szintén több fesztiválon díjazott Vad Szigetköz című ismeretterjesztő film, a sport- és kultúrtörténeti jelentőségű Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm, vagy a szintén nagy sikereket elérő Négyszögletű kerek erdő című animációs film is.

A budapesti MOM Parkban megrendezendő Filmhéten számos alkotást először lehet majd látni. Török Ferenc Senki szigete című új filmjének a díszbemutatója a Filmhéten lesz, majd október 16-tól az A Company Hungary forgalmazásában látható lesz az egész országban.

Számos rövid- és dokumentumfilm, valamint animációs alkotás is először lesz látható a Filmhéten. A benevezett alkotások között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a MOME-n, a BKF-n és az ELTE-n készült vizsga- és diplomafilmek is nagy számban szerepelnek.

A nevezések feldolgozása folyamatban van, a Filmhét végleges programját október 3-án teszik közzé a szervezők.

(Magyar Filmunió)