A Nemzeti Filmintézet decemberben további 1 milliárd 232 millió forint gyártási támogatást ítélt meg az 1242 - A Nyugat kapujában című magyar-mongol-ausztrál-angol koprodukcióban készülő filmnek. Ezzel a történelmi akció-dráma magyar közvetlen gyártási támogatása a duplájára emelkedett, mivel az NFI döntőbizottsága tavaly áprilisban egyszer már megszavazott 1 milliárd 268 millió forintot erre a célra Soós Péter alkotásának.

A 13. században játszódó, nemzetközi forgalmazásra is szánt film a mongol sereg és az esztergomi várvédők csatájáról szól, olyan nemzetközileg ismert színészek részvételével, mint Michael Ironside, Eric Roberts és Ray Stevenson. (Az eredetileg egy ármánykodó olasz bíboros szerepére kinézett Kevin Spacey zaklatási ügyeinek újbóli fellángolása miatt végül mégsem vállalt szerepet a filmben.)

Az NFI által támogatott produkciók általában a megítélt gyártási támogatásból gazdálkodnak, és bár ugyan előfordul, hogy utólagos támogatásért folyamodnak, az 1242 - A Nyugat kapujában tavaly november óta folyamatosan forog, így kifejezetten szokatlan, hogy egy gyártási szakaszban lévő produkció ilyen magas többlettámogatásban részesülhetett.

Sipos Kornélt, a film producerét kérdeztük arról, hogy miért folyamodtak másodszorra is ekkora összegű gyártási támogatásért. “Összetett okai vannak, ami a pályázati rendszer jellegéből is adódik. Tavalyelőtt, 2021 decemberében adtuk be a pályázatot, amit áprilisban fogadtak el, és augusztus végén írtuk alá a szerződést. 2021 december és 2022 augusztus közben viszont sok minden történt: a háború, az elszálló energia és benzinárak, a KATA megszünése, elszállt a dollár és az euró árfolyam. Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, a nemzetközi szereplőink dollárban kapják a fizetésüket, a szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk, még ha az összeg mértéke váratlan is volt” – mondta el Sipos Kornél.

Az 1242 - A Nyugat kapujában a gyártási támogatás megduplázásával, azaz 2,5 milliárd forinttal felzárkózott az NFI-éra legdrágább magyar történelmi filmjei közé. Összehasonlításként mutatjuk a jelenlegi időszak mozis és tévés történelmi produkciójának állami gyártási támogatásait a Nemzeti Filmintézet oldalán elérhető adatok alapján:

  • Hunyadi-sorozat - 10,5 milliárd forint
  • Most vagy soha! - 4,5 milliárd forint
  • Hadik - 2,36 milliárd forint
  • Semmelweis - 2,26 milliárd forint
  • Tündérkert-sorozat - 2,15 milliárd forint
  • Aranybulla-sorozat - 692 millió forint

A producertől az is megtudtuk, hogy az 1242 - A Nyugat kapujában összköltségvetése így a nemzetközi koprodukciós partnerek hozzájárulását és a magyar közvetett gyártási támogatást, azaz a 30%-os filmszakmai adókedvezményt beleértve eléri a nagyjából 10 millió dollárt, azaz 3 milliárd 700 millió forintot.

Az 1242 - A Nyugat kapujában stábja jelenleg túl van a tatár táborral kapcsolatos külső és belső jelenetek forgatásán Szilvásváradon és a Kiscelli Múzeumban, többségében a mongol színészekkel és Michael Ironside-dal. A forgatás Szentendrén folytatódik, január közepén érkezik meg a többi külföldi híresség. A tervek szerint a felvételek februárban fejeződnek be, a bemutatót 2023 végére tervezik.

Fotók forrása: A produkció