Budakalász határában, az Omszki-tó és a Duna-part közelében épülne fel az új filmstúdió – számol be róla a Napi.hu. A tervek szerint két, 2500 négyzetméteres épületegyüttest építenének, 4-4 stúdióval, és kiszolgáló épületekkel: irodákkal, raktárakkal, műhelyekkel és étteremmel, továbbá négy digitális stúdióval.

A 26 hektárból összesen 16 kerülne beépítésre, a fennmaradó részt parkosítanák, a széleire erdősávot telepítenének. A filmstúdióban főképp amerikai produkciók készülnének. A hírportál információi szerint a hazánkban már több produkciót is megvalósító Netflix jó ideje érdeklődik egy saját produkciókat kiszolgáló stúdió iránt, valamint a Disney és a Marvel producereinek érdeklődését is felkeltette a terv.

 

A filmstúdió terve felülről / Forrás: Budakalász.hu

A stúdióváros beruházója a Market Asset Management Zrt. A megvásárolandó, 26 hektáros ingatlan jelenleg mezőgazdasági terület, az építkezéshez előbb Budakalász önkormányzatának kell átminősítenie. Péterffy Gábor, Budakalász polgármesterének kabinetfőnöke a portálnak úgy nyilatkozott, hogy a beruházás terveiről néhány napon belül kikérik a helyi lakosok véleményét, a döntés júliusban várható.

A beruházó 100-120 millió forintot fizetne, ha a területet felruházzák az építési jogokkal, míg a filmstúdió a becslések szerint pedig évi 200 millió forintot fizetne be az önkormányzathoz iparűzési, telek- és építményadóként, amivel nagyjából megduplázódna Budakalászon a településfejlesztésére fordítható pénz.

A budakalászi filmstúdió nem az egyetlen terv a hazai stúdiókapacitás bővítésére az egyre több itt forgó nemzetközi produkció nyomán: a tavalyi évben a Nemzeti Filmintézet bejelentette, hogy a Mafilm fóti stúdiókomplexumát bővíti az állam négy új stúdióval. 

Forrás: Napi.hu
Címlapkép: A fimstúdió látványterve / Forrás: Budakalász.hu