A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széleskörű érdeklődésre tartanak számot.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt a hagyományosan tavaszi rendezvényt ősszel rendezték meg a járványügyi intézkedések betartásával. A szervezők reménykedtek benne, hogy 2021-ben ismét az eredeti időpontban lehet a fesztivál, de a COVID-19 ismét közbeszólt: a 2021-es rendezvény új, immár végleges időpontja 2021. május 27. - június 2. A központi helyszín változatlanul a Toldi mozi, de a fesztivál stábja kertmozis és pop-up vetítéseket is tervez.

PITCHFÓRUM

A szakmai programok szervezése töretlenül zajlik: a Friss Hús rövidfilmes pitchfórumra január 30-ig lehetett nevezni előkészületben lévő rövidfilmes projektekkel. A Friss Hús rövidfilmes pitchfórum célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik, filmötleteik prezentálására és azok megvitatására. A fesztivál új időpontjára időzített, nyilvános pitchfórumon  a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők / forgatókönyvírók / producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300.000 forintos pénzjutalommal jár.

Bővebb információ a pitchfórumról a Friss Hús oldalán olvasható.

ONLINE FILMFESZTIVÁL A FACEBOOKON

A köztes időben érdemes követni a Friss Hús Facebook-oldalát, ahol januárban exkluzív online premierekkel lepték meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban négy magyar és öt nemzetközi, díjnyertes alkotás volt látható a Friss Hús Facebook-oldalán. Az akció februárban és márciusban ugyanitt folytatódik, hogy a fesztiválig tartó megnövekedett időben se kelljen nélkülözni a minőségi rövidfilmeket. 

Forrás: Friss Hús Budapest / Címlapfotó: Chripko Lili (Friss Hús Facebook)