A Pécsi Önkormányzat a Pécs Holding Zrt. alapító okiratának módosításával a holding tulajdonában lévő Filmünnep Kft. megszüntetéséről döntött - adta hírül a Filmtett, a Pécsi Újság cikke nyomán. A hír szövege szerint az Önkormányzat filmipart érintő projektjeinek lebonyolítását a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesületnek (KIKK) adják, így ez az egyesület szervezi a jövőben a Moveastet is, amely négy éven át a Filmünnep Kft. és ügyvezetője, Gyimesi Kinga kezében volt.

A Pécsi Önkormányzat alpolgármesterét, Gonda Tibort kérdeztük a döntés indokairól, és arról, mit is jelent a gyakorlatban a "szinergikus hatások kiaknázása", amelytől nagyobb érdeklődést remélnek a 2010-es Moveast kapcsán. Gonda Tibor elmondása szerint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Művészeti Tanácsa kérte fel a KIKK-t, a Filmünnep Kft.-vel egyetemben 2008. augusztusában, hogy nyújtson be pályázatot a Moveast megszervezésére. Az alpolgármester elmondása szerint egy rendkívül színvonalas anyag érkezett az egyesülettől, amely elnyerte az EKF Tanácsának tetszését, ám a döntést az Önkormányzatra bízták.

Annak, hogy az Önkormányzat végül a Filmünnep Kft. megszűntetése mellett döntött, két oka volt. Az egyik, hogy a Moveast Fesztivál szervezését bonyolító Filmünnep Kft. az utóbbi években több főállású alkalmazottat tartott fenn a fesztivál megszervezésére - ez 15-millió forint többletköltséget jelentett évente. Ez az összeg az Alpolgármester véleménye szerint kiküszöbölhető, ha egy olyan kreatív egyesületet bíznak meg a fesztivál szervezésével, amely több médiát, rendezvényszervező-céget, kreatív vállalkozást tömörít. "A döntés másik oka az volt, hogy a  Moveastet - bár a szakma körében pozitiv visszhangja volt - nem sikerült beintegrálni a város életébe, a lakosság egy 'idegen testnek' érezte a rendezvényt, fennállása óta" - indokolta a döntést kérésünkre Gonda Tibor. 

Törekszenek a diákok felé nyitásra

A KIKK vezetőjét, Keresnyei Jánost is megkérdeztük, hol tartanak a fesztivál szervezésével és milyen változásokra számíthatunk a 2009-es Moveasten. Az Egyesület elnöke elmondta, hogy már megkezdték az őszi fesztivál szervezésével kapcsolatos munkálatokat, amelyet nagyban megkönnyít az egy éve működő Kulturális Ipari Klaszter létezése, amely többek között rendezvényszervező cégeket, kreatív ügynökségeket és médiákat tömörít.

Arra is fény derült, hogy a Moveast igazgatója változatlanul Szekeres Dénes, és a rendezvény profilját sem kívánják megváltoztatni, csupán egy kis "modernséget" akarnak belevinni, továbbá törekszenek a diákok felé nyitásra. "Más lesz a rendezvény társadalmasítása" - fogalmazott a három éve működő Egyesület első embere. Keresnyei János elmondása szerint célul tűzték ki azt is, hogy be tudjon kapcsolódni a pécsi filmfesztivál az európai filméletbe  - ennek érdekében európai szakmai szervezetek találkozóit igyekeznek majd mediterrán városunkba csábítani, a Moveast ideje alatt.

Gyimesi Kinga, a végelszámolásra ítélt Filmünnep Kft. ügyvezetője elmondta a filmhunak, hogy nem kaptak hivatalos indoklást a döntésről, de leálltak a megkezdett szervezési munkálatokkal - ennek költségei a céget terhelik, amelynek végelszámolása április 1-től kezdődik meg. Az ügyvezető szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy ennyi idő alatt megszervezhető-e egy nemzetközi fesztivál a nulláról, az általuk hosszú évek alatt kiépített kapcsolatrendszer nélkül.

Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere elmondta, nem tartanak attól, hogy a 2009-es filmfesztivál kárára fog menni az Önkormányzat döntése. "Fejemet tenném rá, hogy színvonalasabb lesz ez a fesztivál, mint az eddigiek" - mondta az optimista köztisztviselő. 2009. októberének első felében kiderül majd, bölcs döntést hozott-e az EKF Művészeti Tanácsa.