Bár még csak öt esztendős a pécsi fimfesztivál, immár harmadik alkalommal tették a keresztvíz alá. A filmes rendezvény Pécsi Filmünnepként indult, majd Moveastre magyarosították a nevét, míg idén az új szervezőgárda  - legjobb tudomásunk szerint kényszerűségből - ismét átnevezte a fesztivált. Így kapta a közép-kelet európai filmes mustra a CinePécs nevet, ami sem nem túl eredeti, sem nem túl szerencsés elnevezés, hiszen kísértetiesen hasonlít a Cinefestre, azaz a Miskolci Fiatal Filmesek idén hatodik alkalommal megrendezett fesztiváljának nevére. 

Hangulatkép a Moveastről, 2007-ből (forrás:moveast.hu)

Mint már tavasszal hírt adtunk róla, a pécsi filmfesztivál szervezését a városvezetés a Filmünnep Kft. megszűntetését követően a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesületre (KIKK) bízta, a fesztiváligazgató azonban változatlanul Szekeres Dénes maradt, és a célkitűzés sem változott, miszerint a fesztivál közép-kelet európai elsőfilmeseknek kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani.

A négy naposra rövidült filmes mustrát idén október 8 és 11. között rendezik meg Pécsett. A versenyprogramba került tizenkét alkotást a Duna Televízió filmfőszerkesztőségének munkatársai választották ki, a szakmai plénum által a térségből legjobbnak ítélt elsőfilmesek között találunk török, lengyel, cseh, szlovén, szlovák, magyar, bolgár, horvát, bosnyák, osztrák, román és szerb alkotót. A versenyfilmek közt számos film büszkélkedhet sikeres fesztiválszerepléssel, így például a bolgár Zift, a Moszkvai Filmfesztivál egyik díjazottja, vagy a bosnyák , Aida Begic első filmje, amely ezidáig nyolc díjat söpört be egy év alatt. Magyar színekben Mátyássy Áron idei szemle-fődíjas alkotása, az Utolsó idők indul.

A tizenkét film a fesztivál fődíjáért, a 10 ezer eurós pénzjutalommal járó Proxima díjért száll versenybe, a fődíj sorsáról pedig egy nemzetközi zsűri dönt majd, amelynek elnöke Igor Koršič szlovén filmelméleti szakember, tagjai pedig Kézdi-Kovács Zsolt, a Euroimage magyarországi képviselője, Oleg Mutu román operatőr, Eva Neymann, a tavalyi fődíjas film - A folyónál - ukrán rendezője, valamint Mészáros Péter rendező.

A CinePécs programját a Pécsi Filmmaraton szinesíti, amelynek keretében a vállalkozó szellemű jelentkezőknek 24 óra alatt kell leforgatnia és megvágnia maximum 3-perces filmjét, a megadott témában, az öt megjelölt pécsi helyszín beforgatásával. Kindl Gábor ötletgazda először 2004-ben szervezett hasonló játékot DIGI 24 néven, 2008-ban pedig világméretűvé fejlesztette a játékot, ez volt a Shoot4life vérfilm pályázata, amely a Vöröskereszt önkéntes véradó programját promótálta.   

A tavalyi Arany Benjamin díjas film: A folyónál

A versenyfilmek mellett rengeteg további alkotás szerepel a térségből a fesztivál információs programjában, olyan filmcsemegékkel, mint a Titanicon már sikerrel vetített román Felvonó, vagy A legboldogabb lány a világon, szintén romániából, a Varga Katalin, Peter Strickland filmballadája, amelynek hangosztálya Arany Medve díjat kapott a Berlinálén, továbbá Fatih Akin Át a hídon - Isztambul hangjai című zenei dokumentumfilmje. A vetítési listán számos további játékfilm és dokumentumfilm szerepel, valamint román rövidfilmek, magyar filmfesztiválok fődíjas alkotásai, és a friss magyar termésből a Rózsaszín sajt, az 1, és a Mázli.