Nagy András a legjobb

Újabb fesztiváldíjat kapott Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című nagy sikerű játékfilmje. A 2010-ben magyar-német koprodukcióban Török-Illyés Orsolya főszereplésével készült alkotást a romániai Medgyesen megrendezett közép-európai filmek fesztiválján (MECEFF) díjazta a nemzetközi szakmai zsűri. Nagy András a film fényképezéséért a legjobb operatőr díját nyerte el a hétvégén. A fiatal magyar operatőrt nem most méltatták először a Bibliothéque Pascal című film csodálatos képi világáért. 2010-ben a Magyar Filmszemlén, majd az ostravai filmfesztiválon is Nagy András kapta a legjobb operatőr díját, idén áprilisban pedig a kaliforniai Tiburonban méltatták díjjal a Bibliothéque Pascal képeiért.


Nézd meg a film előzetesét!


A magyar stop motion filmek Lengyelországba mennek


A lengyelországi Lodz-ban idén második alkalommal rendezik meg szeptember 22. és 25. között a hagyományos technikával készült stop motion filmekre szakosodott Se-Ma-For Animációs Filmfesztivált az azonos nevű világhírű animációs stúdió szervezésében. Másfél órás válogatást mutatnak be az egyedi rövidfilmekből, köztük olyan alkotásokkal mint Foky Ottó többszörös díjnyertes, bábok helyett babszemek főszereplésével készült Babfilmje, a méltatlanul kevéssé ismert Nagy Gyula morbid Süti című opusza, Varga Csaba népszerű Auguszta-sorozatának egy epizódja, Igor Lazin groteszk Morbja, vagy a Kecskemétfilm fiatal bábfilmes alkotójának, Szoboszaly Eszternek Mosonyi Alíz meséjéből készült Boltosmesék című varázslatos alkotása. A programban helyet kap Foky Ottó által készített klasszikus Esti-mese szignál és annak pár éve a Hungarian Music Television megrendelésére Fischer Ferenc által készített „felnőtt” változata is. Az egészestést filmeket Varsányi Ferenc örökzöld pixillációs, azaz emberek fázisonkénti mozgatásával készült Suli-bulija hivatott képviselni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az elmúlt három évtized animációs képzéséről a diákok stop motion technikával készült vizsgamunkái és diplomafilmjei adnak számot. Külön retrospektív vetítés keretében ismerhetik meg a fesztiválnézők a nemzetközileg ismert és elismert Cakó Ferenc bő három évtiezedet felölelő munkásságát. A fesztivál zsűritagjai között Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Stúdió és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója és a lengyel-magyar származású fiatal animációs filmrendező, Ducki Tomek is helyet foglal.

foky_otto_gordon_eszter_500
Foky Ottó Misi mókussal, Mirr Murral és TV-macival
(fotó: Gordon Eszter)


Bemutatják Koltay Gábor Duray Miklós életéről készült dokumentumfilmjét

Kendőzetlen őszinteséggel beszél Duray Miklós szlovákiai magyar politikus saját életéről és pályafutásáról Koltay Gábor fikciós elemekkel átszőtt dokumentumfilmjében - tudatta az MTI. Az alkotás díszbemutatóját szeptember 19-én tarják Budapesten. A három év alatt, 2009-re elkészült, fikciós elemekkel átszőtt alkotásban Varga Klára, a Budapesti Kamaraszínház színésznője szerepel. A filmben Duray Miklós mellett több mint ötvenen szólalnak meg. Olyan személyek, akiknek köze volt Duray Miklós életéhez 1968-tól napjainkig.