A Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködésben megvalósuló vetítéssorozat célja, hogy bemutassa az olasz filmkultúra nevezetes alkotásait, a filmeken keresztül pedig az olasz tájak sokszínűségét. Az idei évadban is lesznek régi filmkincsek és újdonságok is, melyek többsége csak itt látható majd Magyarországon.A filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A december 4-én műsorra kerülő, 1987-es A család című Ettore Scola-film egy római család huszadik századi történetét beszéli el Vittorio Gassman, Fanny Ardant, Stefania Sandrelli és Philippe Noiret főszereplésével.

A hónap folyamán még egy vetítés várja az érdeklődőket, ráadásul vendéggel: december 18-án Gianluca Maria Tavarelli érkezik Szabadon című 2003-as filmjével. Hőse Vince, aki egy abruzzói hegyi faluból próbál kitörni és önálló életet kezdeni a tengerparti Pescarában, ahol a szerelem is rátalál.

A furcsaság

Január 5-én a hatvanas évek modern filmművészetének egyik meghatározó darabja kerül mozivászonra. Michelangelo Antonioni 1961-es filmje, Az éjszaka szerelmi melodráma és életérzésfilm is egyben, amelyhez Milánó nagyvárosi miliője adja a hátteret - áll az ajánlóban.
A folytatásban az újdonságok dominálnak. Január 15-én, a magyarországi premier előtt Marco Bellocchio Arany Pálmára jelölt filmje, az Elrabolták a 19. századi Bolognába viszi a nézőket egy valós eseményeken alapuló történeten keresztül. Két héttel később Giulia Steigerwalt Magyarországon forgalomba nem kerülő rendezése, a Szeptember következik, amely három mai újrakezdéstörténetet beszél el Rómából és Fiumicinóból.

A februárt ismét egy premier előtti bemutató, az elérhetetlen ábrándok természetén tűnődő A kiméra nyitja Alice Rohrwachertől, majd a hetvenes évek Rómájában játszódó családi dráma, A végtelenség érkezik Penélope Cruzzal a főszerepben. Rendezője, Emanuele Crialese saját gyerekkori élményeit dolgozta fel.

Március 11-én a színésznőként ismert Isabella Ragonese személyesen mutatja be az Urániában Rosa - A szirének dala című rendezői munkáját, amelyben Rosa Balistreri palermói folkénekesnő személye előtt tiszteleg. Majd ismét Rómába látogathatnak a nézők Nanni Morettivel, aki nemrég Fényes jövő címmel magyar vonatkozású filmet készített egy rendezőről, aki alkotói válságba jut, miközben a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziójának az Olasz Kommunista Pártra gyakorolt hatásáról forgat.

Billy

Április első vetítése ismét a múltba tekint vissza: Roberto Ando Furcsaság címmel, Toni Servillo közreműködésével a 20. század egyik legnagyobb hatású drámaírójáról, Luigi Pirandellóról forgatott filmet; majd az olasz film másik nagy férfisztárja, Pierfrancesco Favino kerül főszerepbe: ő Andrea Di Stefano Berlinalén bemutatott bűnügyi filmjében, a Franco Amore utolsó éjszakájában lesz látható.

Az évadzáró három filmben ismét hétköznapi hősök tűnnek fel: május 6-án a Billy, Emilia Mazzacurati rendező kamasztörténete Friuli tartományba invitál, 21-én Francesco Bruni rendezése, a Vajon mi lesz? pedig egy súlyos betegségével szembesülő férfiről mesél, akit a gyógyulás reménye Rómából Livornóba visz. A június 10-i, záró alkalmon Carolina Cavalli lesz a vendég, akinek üdítően abszurd első játékfilmje, a Torinó környékén játszódó Amanda egy különc fiatal nő rendhagyó barátkozási kísérleteiről szól.

Forrás: MTI / Címlapkép: A végtelenség