A Taiwan Dox kétnapos vetítés-sorozattal célozza meg keleti filmeket kedvelő közönséget a Corvin moziban, a vetítések ingyenesen váltott jegyekkel látogathatók A sajátos történelmi múlttal rendelkező Tajvan filmművészete igen sokszínű. A lassan hömpölygő, finom rezdülésekre figyelő dokumentumfilmek önmagukban is részletgazdag képet adnak a sziget kultúrájáról, amelyet tovább mélyít szakértők elemzése a vetítéseket követő beszélgetések során.
.
Az eseményt december 1-én, pénteken 18.00 órakor a Tajpej Képviseleti Iroda magyarországi vezetője, Liu Shih-chung és Komlósi Orsolya a Taiwan Dox kurátora nyitja meg. A hivatalos megnyitó a természetrombolást és a technikai fejlődést a természetvédelemmel szembeállító Az eltűnt pillangó című különleges dokumentumfilm vetítésével kezdődik.

 

Chan Chia-Lung rendező és kutató - aki éveket töltött a pillangók megfigyelésével és külföldön is népszerűsíti a Bíbor pillangók völgyét - szeretetteljes narrációval, vicces animációkkal, szórakoztató zenével és magával ragadó hangzással vezeti be a nézőket a lila bársonylepkék mikroszkopikus világába. A filmben elszánt kutatók próbálják megérteni a pillangók életének körforgását, megvédeni azt, és megtalálni a velük való együttélés módját. Az alkotók gyönyörű képeken keresztül hívják fel a nézők figyelmét arra, hogy Tajvan szigete elragadó természeti kincs is.

A bemutató után beszélgetést is szerveznek, amelynek résztvevője Dr. Korsós Zoltán zoológus, ny. egyetemi docens, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa. A moderátor Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.

December 2-án, szombaton 16.00 órától indulnak a vetítések. Elsőként az Asszony a vadászösvényen című filmet mutatják be. A főszereplő, Heydi mindennapjain keresztül megismerhetjük a nők vadászkultúrában betöltött fontos szerepét és bebocsájtást nyerünk a női vadászok világába. A film eredeti módon töri meg a vadászokról és a női szerepekről alkotott egydimenziós képünket. Yu Xin-lan rendező az ember, az állatok, és a természet összetett kapcsolatát tárja elénk saját édesanyja vadászfilozófiájának és látásmódjának bemutatásával, miközben bevezet a gaya nevű ősi szabályrendszerbe is, amely az itt élő törzsek mindennapi életét irányította.

 

A vetítést követően a témáról Bagi Judit, sinológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum adattárának kezelőjével beszélget Vincze Teréz filmtörténész, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének adjunktusa.

A Ha én már nem leszek… című film Yang San-eii sorsát mutatja be, akinek sosem volt saját otthona és ötvenévesen úgy dönt, hogy saját erőből épít egy házat a hagyományos japán ácstechnikát alkalmazva, amely nélkülözi a szögek használatát. Az évtizedekig tartó
építkezés alatt családja megélhetése kizárólag a feleségétől függ, aki egyedül tartja fenn éttermüket. A hagyomány és a modernitás együttélése mutatkozik meg ebben a filmben, a családi egységet megtörő változások, egzisztenciális válság és az összetartozás eltérő értelmezései teszik próbára a családtagokat. Yu-Ting-Su rendező szerint a dokumentumfilmekben bemutatott családi történetek a társadalom közös tudásának albumát gyarapítják. A filmet 17.45-kor vetítik szombaton.

 

A vetítést követően 19.45-től Vincze Teréz filmtörténész beszélget Gódorné Hazenauer Zita kertészmérnökkel, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum könyvtárosával.

Szombaton 20.15 órakor az És házam messze-messze még… című dokumentumfilm bemutatója lesz, amely feltárja a Délkelet-Ázsia és Tajvan közti vendégmunkásrendszer kegyetlen valóságát. Nguyen Quoc Phi autólopással, drogozással megvádolt és agyonlőtt fiatal vietnami férfi története rávilágít a diszkriminációra és az egyenlőtlenségre, amellyel a rosszul fizetett munkára érkező vendégmunkások szembesülnek Tajvanon. A rendező TSAI Tsung-lung családtagokkal, barátokkal, kereskedőkkel és a rendőrséggel készített mélyinterjúkon keresztül tárja elénk a bevándorló munkavállalók kegyetlen valóságát. A főszereplő személyes naplóján keresztül bepillantunk a bevándorló munkások tapasztalataiba, küzdelmeikbe, rálátunk reményeikre és álmaikra.

 

A vetítést követő beszélgetésen Salát Gergely, sinológus, a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának intézetvezető egyetemi docensével beszélget Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.

A szervezők - a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány - hetedik alkalommal rendezik meg közösen a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A helyszín a Corvin mozi.

A vetítésekre az ingyenes jegyek november 22-től igényelhetők a mozi pénztárában. Egy személy legfeljebb 4 jegyet rendelhet. A filmeket mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.