Ebbe a kategóriába évente csak öt olyan kiemelkedő filmet választanak ki a kelet-közép európai régióból, amelyek az utómunka fázisában tartanak, nemzetközi potenciállal bírnak, és vizuális, történetmesélési kvalitásuk kimagasló. A szarajevói szakmai fórumon a beválogatott filmesek nemcsak alapos visszajelzéseket kapnak neves alkotóktól, hanem nemzetközi döntéshozókkal, terjesztőkkel, fesztiválválogatókkal is személyesen találkozhatnak, előremozdítva a film nemzetközi karrierjét.

 

Az HBO Europe által támogatott filmnek nem ez az első rangos nemzetközi megmérettetése: tavasz óta vesz részt az egyik legfontosabb utómunka-workshopon, a féléven át tartó DOK Incubatoron, ahova két éve a Drifter című magyar filmet is kiválasztották. A program során a dokumentumfilmes szakma krémje gondozza a filmet a 3x1 hetes külföldi "edzőtáborokban" és az online eseményeken, az alkotók pedig kemény munkára fogva készítik el a film végső változatát, valamint a teljes arculati, terjesztési, fesztiváloztatási anyagukat. A rendkívül kompetitív kritériumoknak évente nyolc film felel meg, és ezek nagy része a legjobb fesztiválokon mutatkozik be a közönségnek, mint az amsterdami IDFA, a Berlinale, a Sundance vagy a TriBeCa.

 

SPARTATHLON 2014

Simonyi Balázs filmrendező (a több mint száz fesztiválon bemutatott és tucatnyi díjat nyert Finálé (2011) című rövidfilm alkotója) legújabb filmjének fókuszában ezúttal az ultrafutók állnak. Az ULTRA megrázó, felemelő emberi történeteket mutat meg egy extrém távú, görög futóverseny másfél napja alatt. A sportfilmek egy eddig nem látott, teljesen újszerű változatát adja, a néző közben elfelejti, hogy valójában egy dokumentumfilmet lát. A film egyik különlegessége rendező sajátos szerepvállalása is, így a csodálatos látvány és megható jelenetek mellett a szerző egyedi humora is megmutatkozik az alkotásban.

A film a tervek szerint 2016 decemberében debütál az HBO-n és az HBO GO-n.