Az online filmfesztivált már harmadik alkalommal szervezték meg, ezúttal azonban műfajok szerinti csoportosítás helyett tematikus kategóriákban találják meg a filmeket a nézők, akik március 31-ig szavazhatnak kedvenceikre. A témánkénti nyertes műveket a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten is levetítik április 27. és május 1. között.

A Harcosok útja kategóriába háborús filmek, illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó alkotások kerültek. A Nők útja olyan emberek sorsát ábrázolja, akik párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdenek, vagy kisebbségi sorsban élnek. Az Édes otthon kategória otthonokat, hazákat mutat be: hegyvidéki kínaiak, török munkás, elhagyatott grúz hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik mindennapjaikat. Az Útközben filmjeinek hősei hétköznapi emberek, akik nap mint nap utazni kényszerülnek, a kíváncsiság hajtja őket, vagy hazájukat elhagyva kelnek útra.

A Mediawave nemzetközi filmfesztiválra egyébként minden eddiginél több alkotást, összesen 1851 filmet neveztek a világ 94 országából. Magyarországról 186 film érkezett. Mint felidézték, a rendezvény nevét Mediawave Tartóshullám Együttlétre változtatták, mert a többnapos program nem szabványos és tiszta profilú filmfesztivál, hanem egy olyan közeg, ahol a film és a többi művészeti ág erősíti egymást.

 

(forrás: MTI)