Mindkét másfél órás blokkban öt-öt alkotás látható, a péntekiben ebből kettő hazai: Igor Lazin és Török Ferenc öt perces Egy nap szabadsága, aminek a titulusa a Szabadság-szoborra utal, és a Lőrincz Nándor-Nagy Bálint direktorduó 180/100 című 25 perces opusza, ami egy neurotikus, magas vérnyomással küzdő főhőst állít a középpontba. Utóbbi producerével, Osváth Gáborral beszélgetett is a Filmhu. A válogatás leghosszabb filmje a 30 perces Silent River, azaz Néma folyó, ami Romániában játszódik 1986-ban, és német-román koprodukció. A szlovák Fongopolis egy pályaudvaron, a 8 perces A fürdő bezár pedig egy uszodában zajlik.

A szombati blokk alkotói közül Grosan Cristinával interjúztunk korábban, ami itt olvasható. Filmje, a Vakáció a tengerparton bosnyák-román-magyar koprodukció, amiben a hősnő első menstruációja a nyaralása előtti napon jön meg, ami konfliktust szül közte és régimódi anyja között. A román A Duna iránya szintén szülő-gyerek kapcsolatot ábrázol: előbbiek Ausztriában dolgoznak, utóbbi Romániában él, és csak a Duna köti össze őket. Szintén vízközelben játszódik a cseh Uszoda és a szlovák Ismeretlen szerelem, utóbbi egy női matrózt tesz meg főhősnek. A bolgár-francia-német Lánc a Silent Riverhez hasonlóan a nyolcvanas években játszódik a keleti blokk egyik országában, csak ezúttal Bulgáriában.

A Daazo – European Short Film Centre négy éve rendezi meg a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. Az elmúlt három évben az egyik legjelentősebb hazai rövidfilmes rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyre évente több száz nevezés érkezik. Ezen a fesztiválon mutatkoztak be rövidfilmjeikkel a legfiatalabb magyar filmes generáció legígéretesebb tehetségei: Bucsi Réka, Andrasev Nadja, Kárpáti György Mór, Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála, Reisz Gábor, Szőcs Petra, akik mind a Friss Húst követően a legnagyobb fesztiválokon folytatták szereplésüket (Berlinale, Cannes, Karlovy Vary).

Az évek során a Friss Hús nemzetközileg is elismert filmes esemény lett, programjában szórakoztató és szakmailag izgalmas rövidfilmek láthatóak, a filmszakma képviselői megkerülhetetlen találkozópontként tekintenek rá, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek a hazai filmes közéletből hiányzó szakmai programokra.

A fesztivál honlapja itt található, a facebook esemény pedig itt.

A részletes program:

 

Péntek 18:00 - 19:30

 

Egy nap szabadság (5’)

(Magyarország)

Rendező: Igor Lazin, Török Ferenc

A Szabadság szobor megunja a melót és szabadságra megy, hogy körül nézzen Budapesten.

 

Silent River (30’)

(Románia, Németország)

Rendező: Anca Miruna Lazarescu

Románia, 1986. Gregor és Vali elszöknek az országból – nem maradt más választásuk. Szeretik egymást és szükségük van a másikra, de mégsem bízhatnak egymásban feltétlenül.

 

Fongopolis (13’)

(Szlováka)

Rendező: Joanna Kozuch

Városi mozaik egy névtelen pályaudvaron eltévedő zenészről.

A fürdő bezár (Badeschluss)  (8’)

Rendező: Peter Roehsler

Egy uszoda végleg bezár. Lírai képsorok a hátrahagyott fürdőlepedőkről, csöpögő zuhanyrózsákról, titokzatos figurákról.

180/100 (25’)

(Magyarország)

Rendező: Lőrincz Nándor, Nagy Bálint

Roli ideges típus, vérnyomása az egekben. Orvosi utasításra kap egy 24 órás vérnyomásmérő szerkezetet. Ezt a keserédes napot mutatja be a film.

 

Szombat 18:00 - 19:30

 

Ismeretlen szerelem  (Love Unknown)  (6’)

(Szlovákia)

Rendező: Veronika Obertová, Michaela Copíková

Zenés romantikus történet egy bátor matróznőről, és a kamaszkor viszontagságairól.

Lánc (Chain)  (22’)

(Bulgária, Franciaország, Németország)

Rendező: Eicke Bettinga

Bulgária, 1989. Egy lány és egy fiú. Egy véletlen találkozás – tekintet nélkül a következményekre. Igaz történet alapján.

Uszoda (Swimming Pool) (7’)

(Csehország)

Rendező: Alexandra Hetmerova

Különös szerelmesfilm két idegenről, akik éjszaka egy bezárt uszodában találnak egymásra – egy nagyváros közepén.

A Duna iránya (Way of the Danube) (13’)  

(Románia)

Rendező Sabin Dorohoi

Egy hétéves kisfiú nagyapjábval él egy Duna-menti román faluban. A szülei Ausztriában dolgoznak – a folyó összeköti őket.

Vakáció a tengerparton (16’)

(Bosznia Hercegovina, Románia, Magyarország)

Rendező: Grosan Cristina

Amália első menstruációja pont egy nappal a nyaralás előtt jön meg. Konzervatív, szigorú anyukája tudta nélkül úgy dönt, saját kezébe veszi az ügyet.