Tolnai Szabolcs szerb-szlovák produkcióban készülő filmje, a Biciklizéseink Török Zolival 175 ezer eurós támogatást nyert az Eurimages-tól. Az “erotikus szerelmi történet” a Vajdaságban játszódik, középpontjában a hit és a szerelem áll, amik együttesen legyőzhetik az időt és a teret is. Alapjául Aaron Blum (Virág Gábor) a vajdasági fiatalok körében népszerű irodalmi blogja alapján készült regény szolgál, amely hétről hétre, naplóbejegyzések formájában mesélt a Klára és a Zoli nevű szereplők kapcsolatáról.

A Biciklizéseink Török Zolival először a szerb filmalaptól kapott támogatást, mint többségi produkció. A szinte teljesen vajdasági magyarokból álló alkotógárda kisebbségi produkcióként pályázott a Nemzeti Filmintézethez is, de Magyarországon nem részesültek támogatásban. “Szerettük volna, és úgy éreztük, természetesnek kellene lennie, hogy ez magyar film legyen. Sajnos ez azt jelenti, azért sajnos, mert ennek egyáltalán nem örülünk, hogy a történelemben valószínűleg ez lesz az első olyan magyar kisebbségi koprodukció, magyar nyelvű, magyar alkotók által készített film, amelynek az anyaország nem részese” – mondta el a Filmhunak Tolnai Szabolcs.

Biciklizéseink Török Zolival

A magyar támogatás hiányában Szlovákia felé fordultak. Beszállt Prikler Mátyás producer és Mphilms nevű cége, akikkel két pályázaton is nyertek, először a Szlovák Audiovizuális Alap, majd a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap ítélt nekik támogatást.

A főszerepekben Nagyabonyi Emese, Kučov Boris és Mess Attila szabadkai színészek, és Mokos Attila szlovákiai színész lesz látható. A forgatókönyvet a rendező Oláh Tamással és a film operatőrével, K. Kovács Ákossal közösen jegyzi. A film gyártója Tolnai Szabolcs és a palicsi Atalanta produkciós cég, koproducere Prikler Mátyás és az Mphilms. Egy kisebb részt már leforgattak belőle, a Biciklizéseink Török Zolival idén fog teljes egészében leforogni, és 2024-ben kerülhet a mozikba.

A szabadkai születésű Tolnai Szabólcs 1996-2000 az újvidéki Színház- és Filmművészeti Főiskola színház- és filmrendezői szakának volt hallgatója. 2002-ben diplomázott az Arccal a földnek című filmjével. 2008-ban mutatták be Fövenyóra című, szerb-magyar produkcióban készült, Pohárnok Gergely által fényképezettt nagyjátékfilmjét, amely a legjobb operatőr díját nyerte el a filmszemlén. 2014-ben, a Magyar Filmhéten volt látható Az erdő című filmje, 2016-ban pedig Minotaurusz című filmjét Rotterdamban mutatták be.

Címlapkép: Jelenetkép a Biciklizéseink Török Zolival című filmből
Források: Film New EuropeSzabad Magyar Szó