Ennek keretében a pénzintézeteket kifizették, és a 140 hitelező cég közül már 67-tel megállapodtak; a tervek szerint pedig februárban létrejön a megegyezés a többiekkel is. Mindez tiszta lapot teremt a magyar filmgyártás területén - fűzte hozzá.

 

vajnast2_500


Úgy vélekedett, hogy az új elbírálási rendszertől sokan ugyan féltek, ám a konzultációt követően mindenki pozitívan nyilatkozott a folyamatról.

A kormánybiztos hangsúlyozta: számára nem elfogadható, hogy a magyar filmek nézettsége Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 3 százalékos, miközben más európai országokban, például Franciaországban, Németországban, vagy Ausztriában a hazai alkotások a legnépszerűbbek.

Ez azt jelenti, hogy a filmszakma nem tudott kommunikálni a közönséggel. Egyben kifejezte reményét, hogy a jövőben olyan izgalmas magyar filmek készülnek, amelyek a mozikba vonzzák a nézőket.

Az MTI azon kérdésére, hogy mi a véleménye a szervezők által állami támogatás hiányában "fapadosnak" nevezett idei Filmszemléről, azt mondta: ez egy "művihar", hiszen a szervezők, nem is kértek állami támogatást. Ugyanakkor "röhej" a támogatás hiányára hivatkozni, hiszen a bemutatásra szánt 6 film közül 4 állami pénz felhasználásából készült.

Egyébként - mint mondta - amennyiben meghívják, jelen lesz a Filmszemlén.

A közéleti találkozót Nyitrai Zsolt Miniszterelnöki biztos kezdeményezésére tartják, immár 2004 óta rendszeresen. Korábban olyan vendégei voltak a rendezvénynek, mint Navracsics Tibor vagy Schmitt Pál.

(fotó: MTI)