A Zala megyei Kistolmács Művelődési Háza és Könyvtára ezredik regisztrálóként kínálja az ingyenes hozzáférést a Nemzeti Audiovizuális Archívum televíziós-rádiós kötelespéldány gyűjteményéhez és különgyűjteményeihez. A Művelődési Ház számítógépein elérhetővé vált a NAVA Kötelespéldány-kollekció 300.000 videója, amely az m1, m2, Duna Tv, RTL Klub, TV2 valamint a Magyar Rádió három közszolgálati csatornájának 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású illetve magyar vonatkozású műsorait tartalmazza. A Különgyűjtemények tárában több mint száz magyar játékfilm, Mediawave fesztiválfilmek, Mindentudás Egyeteme előadások, a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei, Magyar Világhíradók és gramofonlemezek tekinthetők illetve hallgathatók meg.

nava_500



Magyar filmmel startol az új nemzetközi függetlenfilmes portál


A hamarosan induló ItzOn.tv a portál fejlesztőinek elmondása szerint, egy olyan webes hely lesz, ahol a televízió, az internetes videomegosztás és a filmfesztiválok nyújtotta lehetőségek egyesülnek, méghozzá az online környezetnek köszönhetően interaktív módon – adta hírül a Filmtett. A portál fő célja a minőségi, ámde kevésbé ismert független filmek népszerűsítése, a nagyközönség igényes filmekkel való kiszolgálása broadcast minőségben. Első ránézésre egy hagyományos tv csatorna látszatát fogja kelteni, hiszen egy napi 24 órában folyamatosan sugárzó streamet nézhet majd bárki ingyenesen. Minden, az ItzOn előzsűrije által beválogatott filmet háromszor láthat az online tv-n a közönség, három különböző napon. Az online rendszer kezdő programjában a New York-ban díjat nyert magyar, Vakondok című dokumentumfilm is látható lesz.

itzon_500



Hollywoodi hírességek kitüntetése a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon


Quentin Tarantino filmrendező, producer és Lucy Liu színész, producer magyar állami kitüntetéseket, míg Andrew Vajna producer életműdíjat vehetett át a 10. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alkalmából adott főkonzuli fogadáson helyi idő szerint szerda este – tudatta a Filmtett. A fogadáson megjelent a hollywoodi filmélet számos ismert producere, Los Angeles város több vezetője, Marc Rosenthal, a Raleigh Enterprise Studios tulajdonos-elnöke, valamint számos magyar vagy magyar származású filmes személyiség, így Csupó Gábor, Antal Nimród, Koltai Lajos, Medák Péter, Hules Endre, Kálmán Gábor, Herendi Gábor, Pados Gyula, Kamarás Iván és az Oscar-díjas Elek Zoltán. A jubileumi Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál Hajdú Szabolcs Oscar-díjra jelölt filmje, a Bibliothéque Pascal vetítésével vette kezdetét csütörtök este.