Ritkán látott és a gyerekek körében generációk óta méltán népszerű műfaj tér vissza a mozikba a Tomi, Polli és a Varázsfény című filmmel. Az országszerte december 21-től látható egész estés bábanimációs film stop motion technikával készült, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. A ma debütáló előzetes ízelítőt ad abból, hogyan örökítették tovább a cseh, a szlovák és magyar animátorok a műfaj hagyományait és alkottak új, izgalmas, lebilincselő világot a filmjükben a sötétség ellen küzdő két különleges kis hős, Tomi és Polli köré.    

A barátságról, első szerelemről, fényről és sötétségről mesélő Tomi, Polli és a Varázsfény főszereplője az ódon bérházban élő 11 éves Tomi, aki születése óta rendelkezik egy rendkívüli tulajdonsággal: a szó szoros értelmében ragyog. Bár a szülei mindentől védik, a szomszédjába költöző különc kislány, Polli kicsalogatja a csigaházából. Együtt vállalkoznak arra, hogy megfejtik a ház szellemének rejtélyét, legyőzik a házukat egyre jobban beterítő sötétséget és újra napfényt hoznak a lakók életébe.  

A cseh, szlovák és magyar összefogással megszületett bábanimációs film forgatása 2020-ban kezdődött. A felvételek a prágai Barrandov stúdióban zajlottak épített díszletek közt. Már ezekbe a munkálatokba is bekapcsolódott magyar részről Papp Károly Kása senior animátor. A számtalan trükktechnika megvalósítását igénylő utómunka-fázis jelentős része pedig hazánkban valósult meg, ennek részeként a VFX, illetve a hangdizájn véglegesítése is, utóbbi Lukács Péter Benjámin vezetésével.  

 

A Tomi, Polli és a Varázsfény forgatókönyvét Filip Pošivač és Jana Šrámková jegyzi, rendezője Filip Pošivač, aki a prágai művészeti egyetemen szerzett animációs diplomát. Nevéhez több díjnyertes animáció fűződik, többek között a 2015-ben bemutatott Deep in Moss, folytatása a 2016-os Live from the Moss című websorozat, illetve a 2019-ben bemutatott Overboard! A tehetséges alkotó filmes munkái mellett mind a mai napig gyerekkönyvek illusztrálásával is foglalkozik.

Magyar részről az Osváth Gábor vezette Filmfabriq segítette a film megszületését. A producer korábban olyan alkotások megvalósításában vett részt a műfajon belül, mint a Hajótöröttek című sorozat, illetve az idei cannes-i filmfesztiválon a rövidfilmes szekcióban Arany Pálmát elnyerő 27 című animációs film.    

A Tomi, Polli és a Varázsfény világpremierjét a 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartották, ahol a Contrechamp elnevezésű versenyprogramban a zsűri díját nyerte el. A filmet Magyarországon a Vertigo Média forgalmazza.  

Forrás: NFI