filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Esztergályos Krisztina: Valamivel több, mint egy éve éppen helyszínt keresni indultunk Faix Tamás és György János barátaimmal-kollégáimmal a Balatonra. A film, amit akkor készítettük elő egy amerikai novella adaptációja lett volna. Indulás előtt ért a hír, hogy mégsem kapjuk meg a novella megfilmesítésének jogát. Letörten, de mégis elindultunk, gondoltuk, majd csak lesz valami megoldás. Siófok és Balatonszéplak között áttértünk a parti útra, ma már biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül. Amint az Ezüstpart hotel kerek erkélyei előtűntek a téli szürkeségből, éreztem, megtaláltuk a megoldást. Még bármiféle elképzelés nélkül, de kihagyhatatlanul besétáltunk a hatalmas szállodába, körülnéztünk, s tudtam, itt fogom forgatni a diplomafilmem. A hotel vezetése boldogan és rendkívül segítőkészen fogadott bennünket, s a filmezés ötletét. Ezek után, a helyszín ihletésére írtam meg a forgatókönyvet, s pár hónappal később valóban az Ezüstpart hotelben forgattuk a diplomafilmem.   
 


filmhu:Hogyan választottad ki a stábodat?

E.K.: Vizsgafilmjeim, illetve most diplomafilmem készítésekor, melyek általában nagyon kis költségvetésből készülnek, egyrészt nagy örömmel és várakozással, másrészt viszont nehéz szívvel kérem föl a stábtagokat és a színészeket, hogy dolgozzanak velem, hiszen csak nagyon keveset vagy egyáltalán semmit sem tudok fizetni a munkájukért. A tapasztalatom azonban az, hogy akik így is elvállalják a filmet, azokra ezek után olyan biztonsággal számíthatok, ami mindig meghat és lenyűgöz. Igazi filmesek az én munkatársaim, ami annyit jelent, hogy soha, semmilyen kilátástalannak tűnő helyzetre sem mondják, hogy nem tudjuk megoldani. Nincs lehetetlen. 
 

filmhu:Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt? 

E.K.: Nem tudnék egy konkrét példát kiemelni, mert a forgatás néhány napja, amit a kizárólag miattunk nyitva tartó Ezüstpart hotelben töltöttünk az elejétől a végéig felejthetetlen élmény maradt nekem. A helyzet meglehetősen hasonlított Kubrick Ragyogás című filmjére, a tél közepén, egy üres szálloda, odakint jeges-havas szélfúvás és befagyott Balaton. Soha nem forgattam még így, hogy éjjel-nappal egy helyen alszik és dolgozik a stáb. A színészek persze ingáztak, éjjel forgattak, másnap este, sőt néha délután is, színházban játszottak, fantasztikusan odaadóak voltak. Az utolsó forgatási napot este kezdtük, s csak másnap délelőtt fejeztük be az uszodában. Ha lett volna még víz a medencében, valószínűleg ott végzem, s, még ha nem is nyertünk olimpiát, én úgy éreztem ott akkor, hogy borzasztóan szerencsés ember vagyok, aki egy ilyen csapatmunkának a részese lehettem. 


A film adatlapj a 40. Magyar Filmszemle oldalán.


2000
- Nightlife in Solcity - angol nyelvű kisjátékfilm - short film in English

2003
- Parkélet / Parklife - kisjátékfilm - short film
 
2005
- A hosszú élet titka / The Secret of Long Life - áldokumentumfilm- mockumentary

2006
- Kompakt kis szerelem / Real Love - kisjátékfilm - short film