A szervezők közleménye felidézi, hogy ez az egyetlen olyan filmes rendezvény, ahol az anyaországi filmesek csak akkor indulhatnak, ha van külhoni magyar ajánlójuk.

A szervezők célja, hogy jó gyakorlaton keresztül, ismeretátadással hozzájáruljanak a kistelepülések kulturális életének, a kulturális hagyományoknak és a táji értékeknek a megőrzéséhez, fejlesztéséhez, ezáltal elősegítve a vidéki és külhoni magyarság életminőségének emelését, a helyi magyar identitás erősítését Magyarországon, a Kárpát-medencében és a további magyarok lakta vidékeken.

A kiírás szerint a filmversenyre egy vagy több, helyben élő, vagy már elhunyt, a helyi magyar kultúra értékeit pozitívan megjelenítő magyar személyről, 2000. január 1-től 2023. június 25. között készült filmmel lehet jelentkezni. A magyar nyelvű versenyfilmeket Magyarországon, a Kárpát-medence és a világ további magyarok által lakott területein kell forgatni. Az alkotóknak a helyi magyar kultúrát kell feldolgozniuk.

A verseny fődíja 1 millió forint, a második helyezett 600 ezer forintban, a harmadik díjazott pedig 500 ezer forintban részesül. A közönségdíjat elnyerő alkotó 550 ezer forintot kap, a legjobb operatőr díját elnyerő alkotót pedig 800 ezer forinttal jutalmazzák. Ezen kívül több értékes különdíjat is kiosztanak.

A közönség szavazása június 26-tól július 23-ig tart. A legtöbb közösségi aktivitást elért és versenykiírásnak megfelelő, maximum 30 videót értékeli a zsűri. A közönség ellenőrzésén túl a zsűri további maxiumum két alkotást a döntőbe juttathat.

A közönség előzsűrizése alapján döntőbeli zsűrizésre bocsátott, döntősnek minősülő alkotók és versenyművek augusztus 31. és szeptember 3. között vehetnek részt a díjátadón és az ahhoz kapcsolódó programokon, melynek helyszíne a Magyar Honvédség balatonakarattyai Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központja lesz.

A közönségdíjat a fesztivál honlapján - a döntőbe jutott versenyművek közül - a legnépszerűbb videó érdemli ki.
Egy pályázó a döntőben maximum 3 alkotással vehet részt.

A versenyben való részvétel a filmfesztivál honlapján található jelentkezési lap beadása után lehetséges, melyet június 25-ig kell elküldeni.

Forrás: MTI / Címlapkép forrása: Pexels.com