A szerelem bolondság” címmel idén 31. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál évről-évre mintegy kilencven egész estés alkotást vonultat fel a Bolgár Filmközpont szervezésében, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt. A várnai filmünnepet, amely Bulgária jeles kulturális eseménye, idén augusztus 25. és szeptember 3. között tartották.

Madarász Isti Átjáróház című, fantasy- és vígjátéki elemekben bővelkedő romantikus filmjében Krisztián, a furcsa nénikéjével együtt élő vagány srác egy hullaház éjjeliőreként kezd dolgozni és mindjárt szerelmes is lesz. A kiszemelt lány azonban az első találkozásuk után nem sokkal, mint ügyfél bukkan fel nála a fagyasztóban. Krisztián és Ági – bár egy világ választja el őket – nem nyugszik békében és felveszik a harcot a túlvilág gonosz boncmesterével.

A látványos alkotás tavasszal elnyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat a Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon (BIFFF), amellyel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet a Sitges Filmfesztiválon adnak majd át októberben. A világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett rangos trófeát magyar film még sosem nyerte el, Madarász Isti azonban korábbi filmjével, a Hurok-kal már bekerült a jelöltek közé 2017-ben.

Az Átjáróház a Nemzeti Filmintézet támogatásával a FocusFox gyártásában készült. A főszerepeket Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Forrás: NFI / Címlapkép: Rujder Vivien és Madarász Isti az Átjáróház forgatásán (fotó: Intercom)