Az MMA MMKI által életre hívott Animációs esték – online beszélgetéssorozat folyamán eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, a Magyar Filmdíjas, a Bánffy Miklós-díjas producer, egyetemi oktató Kollarik Tamással.

Az aktuális rész vendége az Emmy- és Balázs Béla-díjas Varsányi Ferenc, aki több mint negyven éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élőszereplős darabokat egyaránt. Dolgozott az összes nagy magyarországi animációs stúdióban, a Magyar Televíziónál, egy ausztrál, két amerikai, egy dél koreai, egy tajvani, egy indiai és egy arab stúdióban. Tanított a Színház – és Filmművészeti Egyetemen, a Metropolitán Egyetemen és a MOME Animációs Szakán.

A fiatal generációt a több mint 25 díjjal kitüntetett Fazakas Szabolcs képviseli, aki 2006 őszén megalapította a Konnertfilm Kft-t, majd 2008-tól a Székelyföldi Legendáriumot. A civil kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse és a gyerekek számára szerethető módon adja át Székelyföld szellemi kulturális örökségét, mondáit és legendáit.

Fazakas Szabolcs (Fotó: Erdély Bálint Előd/Székelyhon)

Az est folyamán a szakemberek megemlékeznek Jankovics Marcellről, és olyan kérdésekre keresik a választ, mint például Székelyföldön hogyan lehet felépíteni egy animációs filmstúdiót? Milyen lehetőségei vannak egy határon túli filmalkotónak? Hogyan merült fel a Piszkos Fred, a kapitány című film gondolata? Egyáltalán hol tartanak jelenleg az alkotás folyamatai?

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás június 10-én, csütörtökön este 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján, a facebook-esemény pedig itt található.

Forrás: MMA