Az eseménynek a Toldi, a Művész, a Kino és az Art+Cinema mozik adnak otthont, de a Blinken OSA Archívum és a Magnet Közösségi Ház is helyet biztosít néhány programnak. A filmbemutatók és a kerekasztal beszélgetések mellett az idén is lesz DocLab workshop, valamint ingyenes délelőtti vetítések középiskolásoknak. A budapesti fesztivált követően, november 17-19. között Pécsett, Székesfehérváron és Szegeden is bemutatják a Verzió filmjeit.

Egy nap az életünkből (Takács István Gábor, 2016)

A vetítésre kerülő filmeket az idén is szekciókba sorolták a szervezők. A Nemzetközi panoráma sokszínű válogatást nyújt a legújabb nemzetközi rövid- és egészestés, kreatív, emberi jogi dokumentumfilmekből. A Magyar panoráma mezőnyét aktuális társadalmi problémákra és emberi jogi kérdésekre fókuszáló hazai dokumentumfilmek teszik ki. A ZOOM-IN Diákfilm-verseny tanulóknak és elsőfilmeseknek rendezett versenyprogram, míg a Diákverzió középiskolásoknak tartott, délelőtti vetítéssorozat beszélgetésekkel kiegészítve.

A fentiek mellett tematikus blokkok is segítik az eligazodást, egyúttal kiemelik a legaktuálisabb problémagócokat. Az Úton és otthon blokk a menekültügy kérdésein belül ezúttal az integrációra és az aktív cselekvésre koncentrál, a vetítéseket beszélgetések követik, melyekre a Magyar Helsinki Bizottság részvételével kerül sor. A válogatásban szereplő nyolc film a legkülönbözőbb példákon keresztül elemzi a migráció kérdését, a svéd és német menedékkérési rendszer működésétől kezdve a moszkvai tádzsik vendégmunkások életén át a Mianmarból Kínába menekülő ta’ang kisebbség sorsáig.

 

Az északi sarkvidék környezeti átalakulását, a geopolitikát és az őslakosok jogait kutatják A jég hátán blokk dokumentumfilmjei, melyek azt vizsgálják: az inuit, számi, nyenyec és egyéb kultúrák hogyan alakítják a környezetüket és hogyan alakulnák át maguk is e változások hatására. A vetítéseket a Dán Nagykövetséggel együttműködésben szervezett klímakonferencia egészíti ki, koncert és kiállítás kíséri.

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója biztosítja a keretet az 1956, a médiaforradalom elnevezésű válogatásnak, mely a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiba nyújt betekintést, a mozgóképes propaganda mediális sajátosságait és eddig kevéssé vizsgált oldalát kutatva. A magyar forradalomról, a magyarországi eseményekről a szomszédos szocialista országok híradói is csak az ideológiai keretek betartásával számolhattak be - ha beszámoltak egyáltalán. A bemutatott kisfilmeken keresztül láthatjuk, hogy milyen módon, milyen kontextusban, miféle kommentárral és körítéssel értelmezték 1956 eseményeit a szocialista országok híradói.

 

A vetítések mellett szakmai programokra is sor kerül, így a DocLab workshopra, amely az idén az integráció lehetséges folyamataira fókuszál, tapasztalt és kezdő filmeseknek kínálva lehetőséget egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére. A DunaDock Pitching Forum olyan, háromnapos workshop, ahol Európa élvonalbeli dokumentumfilmes szakértői segítik a résztvevőket projektjeik fejlesztésében, a filmekhez készített előzetesek összevágásában. A már hagyománynak számító MasterClass sem marad el, itt meghívott előadók, maguk is gyakorló dokumentumfilmesek tartanak mesterkurzust a vetítéseket követően. 

A fesztivált Schilling Árpád rendező nyitja meg november 8-án, kedden, 19 órakor a Toldi Moziban, ahol Rokhsareh Ghaem Maghami munkája, a Sonita kerül vetítésre. A filmben egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Néhány drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe az ügyet. A német-svájci-iráni koprodukcióban készült filmet követően a Verzió igazgatója, Oksana Sarkisova beszélget a rendezővel.

 

Címlap: Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015)