November 23-án, szerdán 19 órakor a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, az Oscar-díjas francia Michaël Dudok de Wit A vörös teknős című mozija nyitja meg a 14. Anilogue-ot. A fesztiválon idén 13 egész estés animáció látható majd, melyek közül az alábbi munkák versenyeznek a fesztivál fődíjáért.

A belga Jan Bultheel Cafard - Hazaút a pokolból című alkotásával egy első világháborús, valós eseményeken alapuló történetet vitt vászonra. A 2013-as Festmény című filmjéről ismert Jean-Francois Laguionie legújabb animációja a Louise a parton, melyben egy idős asszony Robinson Crusoe-ként él télen a tengerparton. A francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja. A filmet idén az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon különdíjjal jutalmazták.

 

A spanyol Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális, anti-utópisztikus fantasy-jében, a Pszichonauták - Az elveszett gyerekek című filmben egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó Dinky. Új-Zélandon április 25-e nemzeti ünnep. 1915-ben ezen a napon történt a törökországi Gallipoli-félsziget elleni szárazföldi támadás, ahol több ezer fiatal férfit és nőt mészároltak le. A kanadai Leanne Pooly Április 25. című animációs dokumentumfilmje ezt az eseményt idézi fel. Végül a Disznók királya rendezője, Yeon Sang-ho animációs zombifilmje, a Szöul, végállomás is versenyez. A film egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket.

 

Versenyen kívül vetítik Penny Lane animációs dokumentumfilmjét, az Ez őrület! című művet, mely egy ellentmondásos, eszelős zsenit mutat be, akinek élete oly abszurd, hogy a néző nehezen hiszi, hogy nem áldokumentumfilmet lát. A XX. század elején élt Brinkley története többek közt olyan izgalmas eseményekből rajzolódik ki, mint kecskeherék beültetése impotens férfiaknak. A film az idei Sundance Filmfesztivál zsűrijének elismerését is kivívta.

A humoros, dialógus nélküli cseh bábanimációt, a Kétbalkezeseket leginkább a gyerekek fogják élvezni, a felnőtteknek pedig valószínűleg a Mekk Elek jut majd az eszükbe. A film főhősei lehetetlen balszerencsék muris sorozatát élik meg. A japán Kazuya Nomura és Kazuchika Kise Páncélba zárt szellem: Az új fejezet című cyber-thrillerében a negyedik világháborút követően egyre nagyobb veszélyt jelent a kiberterrorizmus.

 

Claude Barras svájci rendező Életem Cukkíniként című szívszorító művében egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. Bill Plympton vadonatúj filmjében, a Kaliforniai bosszúban Rod Rosse, a kisstílű fejvadász a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást. Végül Ann Marie Fleming műve, a Window Horses - Rosie Ming lírai utazása Perzsiába arra tanít, hogy a költészet segítségével áthidalhatjuk a kultúrák közti szakadékot és empátiát tanulhatunk.

A rövidfilmek versenyében 30 animáció vesz részt 17 országból, melyeket 1300 nevezett kisfilm közül választottak ki. Ebben a szekcióban számos magyar alkotás is szerepel: Gauder Áron Kojot és a fehérember, vagy Bucsi Réka LOVE című munkái mellett Tóth Luca Superbia, Dávid Dell’Edera Balkon és Nadja Andrasev A nyalintás nesze című alkotásai is műsorra kerülnek. Versenyen kívül Vácz Péter James - Dear John, Kopasz Milán Beyond, Bertóti Attila Mese és Bárczy Örs Hey Deer! című műveit láthat majd a közönség.

 

A fesztivál egyik színfoltja november 26-án 18 órakor az Urániban a Világpanoráma válogatás, melyben több, Oscar-gyanús filmet láthatunk, valamint 20 órakor az Animált Éj, melyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes animáció pereg majd. Az Anilogue nemzetközi vendégei számos animációs műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhetnek majd meg az animáció szerelmesei. A legfiatalabb fesztiválozók november 27-én, vasárnap 10:30-kor az Urániában a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncertjén vehetnek részt.

A fesztivál teljes programját az Anilogue honlapján találjuk: www.anilogue.com.

(Címlapon: Alberto Vázquez-Pedro Rivero: Pszichonauták - Az elveszett gyerekek)