A Nemzetközi Panoráma a legfrissebb kortárs dokumentumfilmek legjavát hozza el a világ minden tájáról, a Magyar Panoráma pedig a hazai dokumentumfilm-termésből válogat. A One World Visszhangok szekcióban az idén 15 éves prágai dokumentumfilm fesztivál legkimelkedőbb alkotásai láthatóak. A Füstjelek - őslakosok a 21. században alprogram filmjei ősi kultúrák túlélésért folytatott harcát mutatják be, háttérben a fenyegető globalizációval. A Verzió DocLab idén is kreatív workshopra hívja a dokumentumfilmeseket, független producereket és fesztiválszervezőket.

chrismarker 600

A Chris Marker-retrospektív a kísérleti dokumentumfilm úttörőjének, a francia filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkásságából ad ízelítőt. A közönség olyan, Magyarországon ritkán vetített filmeket láthat a Francia Intézetben, mint a Nap nélkül, a Szép május, A vigyorgó macska esete, A szobrok meghalnak, vagy a Ha volna négy dromedárom, de részt vehet a rendező alkotásaihoz kapcsolódó előadásokon is. A programban szerepel például Chris Marker és a hatvanas, hetvenes évek kapcsolatát bemutató előadás, de a rendező Kelet-Eurpában betöltött szerepéről szóló is.

Idén is lesz Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket feszegető dokumentumfilmeket. A legjobb filmnek járó díjról a közönség dönt, a díjazott jutalma pedig 2000 dollár lesz.