Budapesten, Európa mértani közepén természetes a Ritmo kínálatát átszövő fúziós elv, ami nélkül nem létezne zene, de talán kultúra sem. A sokszínűséget bizonyítja, hogy a kínálatban anatóliai pszichedelikus rock, húszperces afrofuturista számok, balkáni népdalok vagy épp egy ciprusi sound artist szettje is megtalálhatók. Ismerős lehet a Romano Drom felszabadult világzenéje, Ágoston Béla vad imprói, a Duckshell édesbús ska-punkja, vagy akár a balkáni rezes muzsika, amit Džambo Aguševi és bandája művel mesterien, de a Ritmón távolabbi asszociációk is testközelbe kerülnek.


Gaye Su Akyol, a török pszichedélia színpadra született dívája legújabb lemezének anyagát mutatja be, Salif Keita, az afropop atyjának tartott zenészlegenda egy kisebb formációval ad intim hangulatú koncertet, a Puuluup észt duója pedig a sífutás és a szerelem árnyalatait tárgyalja egy középkori hangszeren, a talharpán. Amíg a Nouvelle Vague-gal is kollaboráló Gérald Toto éteri hangja a péntek éjjelt rezgi át, másnap a Földközi-tenger kalózai, Luca Bassanese aktivista-költő és csapata táncoltatja meg a közönséget.

Budapest Ritmo / forrás: bartoktavasz.hu

 

A Ritmo filmprogramjában idén az olyan kimagasló női előadókra kerül a hangsúly, mint Omara Portuondo, a WOMEX-díjas Lakatos Mónika, Věra Bílá, Ida Kelarova és Elis Regina – női hangok, akiket az egész világ ismer, életútjaikat azonban csak kevesen. A fesztivál minden évben felvonultat saját produkcióban készült zenei filmeket, ezúttal Vincent Moon részben élő alkotása tölti be ezt a szerepet, amit a Dalinda nevű a capella formációval készít. „Az ötlet alapja mindig egy remix: az érdekel, hogyan alakítjuk át a káoszt, milyen új formát alkothatunk. Az én mozim egy mágikus leves, új alapanyagokból, új ízekkel, kalandokkal. Izgatott vagyok, hogy ezt most Budapesten a Dalindával próbálhatjuk meg, egyesítjük a zene és a mozi világát, lerakunk valami újat az asztalra, amiben a párbeszéd a fontos" – osztotta meg Moon a forgatás előtt gondolatait.

 

Vincent Moon gyakran készít zenei performansz-videókat autentikus helyszíneken, a világ több pontján forgatott már, az így létrejövő kisfilmek összművészeti performanszokként működnek. Moon forgatott már Jordi Cassagne csellistával a Pireneusokban, de az ugandai rapper, MC Yallah élő fellépését is művészi eszközökkel dolgozta fel.

A zenei filmekkel és szakmai programokkal a Ritmo új szintre emeli a fúziós koncepciót, a fesztivál immár kilencedik éve művészeti ágak, szakma, zenészek és a közönség olvasztótégelye. A Bartók Tavasz keretében három napon keresztül három helyszínen várja ismét kíváncsi és kapcsolódni vágyó közönségét a Budapest Ritmo.

 

Jegyek a helyszíneken és elővételben is kaphatók, további információ és részletes program a fesztivál weboldalán.

 

Borítókép: Huckmag.com / Franck Ferville