David Lynch 2001-ben, sorban a nyolcadik filmjével, a Mulholland Drive-val megerősítette már addig is megingathatatlan státuszát a kultuszrendezők között.

A történet egy amnéziás nő, valamint egy szépreményű színésznő kapcsolatát és rejtélyes, sokszor félelmetes kalandját dolgozza fel Los Angelesben, azon belül is főleg Hollywoodban. Ennél fogva számos filmes kikacsintás van a filmben, mint például Adam (Justin Theroux) dühkitörése, amikor betöri a limuzin szélvédőjét, ez referencia egy valóban megtörtént '94-es incidensre, amikor Jack Nicholson követte el ugyanezt – akkor ragadt rá a Mulholland Man becenév.

Az excentrikus látásmódú Lynch filmje egyedülálló műfaji hibrid, hiszen egyszerre erotikus thriller, társadalomkritika és pszichohorror. Mindez annak ellenére, hogy Lynch saját bevallása szerint olyan darabok inspirálták a Mulholland Drive-ot, mint az 1950-es Alkony sugárút, vagy a 1939-es Óz, a csodák csodája. Az eredetileg tévésorozatnak szánt film kalandos úton és meglepő indokokkal került végül mozivászonra – többek közt, mert az ABC vezetői szerint a két főszereplő, Naomi Watts és Laura Harring túl öregek voltak tévésztárnak – utólag egyébként Watts is megkönnyebbült a döntés hallatán, mert a sorozatbeli figuráját sokkal egysíkúbbnak találta. De a film eredeti ötlete is a kilencvenes évek elején merült fel Lynchben, ráadásul Twin Peaks spin-offként. Más Twin Peaks érintettsége is van a Mulholland Drive-nak, ugyanis a zeneszerző ugyanaz az Angelo Badalamenti, ez volt a hatodik együttműködésük.

Bár a pilot eredetileg 8 millió dollárból készült, hogy végül film legyen belőle, további 7 millió dollárral egészítették ki a költségvetést. Az így 15 millióból készült film végül 20 millió dolláros bevétellel zárt világszerte.A hipnotikus erejű Mulholland Drive nem csupán Lynch egyik csúcsteljesítménye, de számos toplista és kritikus (köztük Roger Ebert) számára is filmtörténeti klasszikus, amiért David Lynchet a Legjobb rendezőnek jelölték az Oscarjáron 2002-ben.

A film március 10-én, felújított képminőséggel tér vissza a mozivászonra. Kísérőfilmje Buda Flóra Anna Entropia című animácója.

Forrás: Pannonia Entertainment