Az állampolgár című film a mai Budapesten játszódik, a beilleszkedés nehézségeiről szól egy szerelmi, illetve egy menekült-történeten keresztül - közölte szerdán a Filmalap. Vranik Roland új filmje amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és humorral mutat be emberi drámákat. Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó fekete-afrikai Wilson, aki családját elvesztette a háborúban, politikai okokból menekült Budapestre, több éve biztonsági őrként dolgozik egy élelmiszerboltban, és az a célja, hogy magyar állampolgár lehessen. Egy magyar-történelem szakos tanárnő segít neki az alkotmányos alapismeretek vizsgára való felkészülésben. Egy másik szereplő, Shirin, a fiatal perzsa lány egyetlen esélye, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral - ismertette a közlemény.

A film forgatása áprilisban kezdődik Budapesten. A forgatókönyvet a rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion) közösen jegyzi, és 2014 februárja óta fejleszti a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával.

Vranik Roland 2005-ben rendezte első játékfilmjét, a Fekete kefét, amelyért elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját. Második mozifilmje, az Adás világszerte nagy sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon. Az állampolgár című film a Popfilm produkciójában készül, producere Fehér Károly, a mozibemutató a tervek szerint 2016-ban lesz.

A Filmalap 2011-ben megkezdett tevékenysége során eddig 41 egész estés mozifilm gyártását támogatta, amelyek közül 18 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.

(Forrás: MTI)