A pénteki nyitány az 1987-es Berlin felett az ég, melynek főszerepében Bruno Ganz látható. A hős megunva az angyali létét, szerelembe esik egy artistalánnyal és onnantól emberként akar tovább létezni. Wenders Cannes-ban és az Európai Filmdíjon is megnyerte a rendezői kategóriát. Június 29-én egy korábbi Cannes-i sikere lesz látható, az 1984-es Arany Pálmát elnyerő Párizs, Texas. A közel két és félórás produkcióban Harry Dean Stanton alakítja a főhőst, aki Dél-Texas kietlen vidékein bolyongva akarna felejteni. Nagyon kimerülten kerül kórházba, ahonnan öccse hozza ki, hogy találkozzon 4 éve nem látott kisfiával. A dráma innentől az apa-fiú kapcsolatot taglalja, feltéve a kérdést: mégis hol az anya? 


Június utolsó napján az 1991-es A világ végéig lesz látható, melyből háromféle vágás létezik, az Art+-ban a 3 órás eredeti változatot vetítik. A filozofikus sci-fi – melyben olyan színészek szerepelnek, mint William Hurt és Sam Neill – az akkori közeljövőben, 1999-ben játszódik és egy titokzatos találmányt állít a középpontba, amivel a vakok is láthatnak bizonyos dolgokat. Július az 1997-es Az erőszak végével indul, amely a Bill Paxton által megformált hollywoodi akciófilm-producerről szól. Álomélete egy szempillantás alatt változik meg: előbb még csak felesége hagyja el, majd elrabolja két bűnöző, akiktől ugyan sikerül megszöknie, de egy Isten háta mögötti placcon köt ki, ahol egy mexikói kertész és családja fogadja be, menedéket adva neki. A 2 órás krimi-drámában Andie MacDowell és Gabriel Byrne is feltűnik.

Július 2-án, utolsóként a régebbi alkotások közül érkezik a 2000-res A Millió Dolláros Hotel. A filmhét legnagyobb sztárgárdája itt található, élükön Jeremy Daviesszel, Milla Jovovich-csal, Mel Gibsonnal, Peter Stormare-rel és Jimmy Smitsszel, de több ismerős karakterszínész mellett még Tim Roth is feltűnik. A címadó hotel Los Angeles-ben egy kétes haláleset miatt kerül a bulvársajtó és az FBI figyelmének fókuszába, és elindul egy Agatha Christie-féle 'whodunnit'-nyomozás, ahol eleinte mindenki titokzatos és mindenki gyanúsított.

Tökéletes napok / Forrás: Cirko Film

Zárásaként pedig ismét érkezik a rendező tavalyi filmje, amely hazánkban az őszi Cinefest után februárban debütált széles körben, akkorra már Oscar-jelölt alkotásként. Bár a Tökéletes napok lett az idei három japán nomináció közül az egyetlen szobor nélkül távozó a gálán, a tokiói WC tisztító bácsi meditatív, kevés párbeszéddel operáló dramedyje méltán lett az elmúlt év egyik legnagyobb sikere, Koji Yakusho pedig nem véletlenül lett Cannes legjobb színésze 2023-ban.

A vetítési program:

Június 28. – Berlin felett az ég

Június 29. – Párizs, Texas

Június 30. – A világ végéig

Július 1. – Az erőszak vége

Július 2. – A Millió Dolláros Hotel

Július 3. – Tökéletes napok

Forrás: Pannónia Entertainment / Címlapfotó: Berlin felett az ég