Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az Örökmozgónak az egykori Vörösmarty mozi felújított terébe költözése kitűnő változásokat hozott magával. Az intézményben külföldi filmeket is láthatunk (főként régi klasszikusok vagy aránylag friss, már most kultgyanús darabok kerülnek vászonra), de határozottan kirajzolódni látszik az a vonal, amely a magyar film időben, műfajában vagy témájában is legkülönbözőbb alkotásain megy végig. Az állandó sorozatok, mint a keddi napokra eső Kortárs magyarok, a dokumentumfilmek vetítésére szánt Dokuszerda, vagy a vasárnapokat meghatározó Egy rendező, két film mellett előre kitalált és hosszabb szervezést igénylő szériák, vagy ad hoc, a jelen eseményeire instant mód reflektáló válogatások is újabb színeket visznek fel a látványt és a választékot tekintve már eredetileg is gazdag palettára.

Nagy Zsolt Dyga Zsombor Couch Surf című filmjében

Ahogy azt a filmszínház programszervezéséért felelős Teszler Tamástól megtudtuk, a mai nappal egy újabb, ötletes és hiánypótló kezdeményezés startol el a vetítőteremben. A cél a hazai filmműhelyek megismertetése a közönséggel a hozzájuk köthető anyagok bemutatásával, mindezt a tervek szerint kiegészítve a vetítéseket követő, az adott műhelyt képviselő vendéggel folytatott közönségtalálkozókkal. Az eseméyek a hazai filmkészítés iránt érdeklődő nagyközönség számára ugyanolyan érdekes lehetnek, mint az előadásokra ellátogató szakmabeliek számára, elvégre senkinek sem árt megismerni a szóban forgó műhelyek preferenciáit, munkamódszereit vagy működési mechanizmusát.

A Filmteam műhely legfrissebb logója / Forrás: Facebook

A délután öt órakor startoló esemény először a Filmteam csoport munkáit veszi górcső alá, amely abból a szempontból is érdekes, hogy egyaránt képet kaphatunk a jövő filmes generációjának egy szeletéről, illetve a már elismert, többfilmes rendező pályafutásának egyik állomásáról. Utóbbi a mai napon Dyga Zsombor, az ezredforduló környékén feltűnő és Tesó című nagyjátékfilmjével a 2003-as Filmszemle legjobb fiatal forgatókönyvíróját megillető díjának nyertese. A rendező azóta több, hazai készítésű sorozat rendezőjeként is dolgozott és dolgozik, mint a most is aktuális Aranyélet, de a Tesót követő nagy húzása a 2009-ben készült és a Szemlén Rendezői díjjal és a Film.hu díjával is kitüntetett nagyjátékfilmje, a Köntörfalak volt. Ma este nyolc órától Dyga két évvel ezelőtti filmje, a „neurotikus vígjátékként” aposztrofált, humoros szkeccsekből egészestés nagyjátékfilmmé összefűzött Couch Surf kerül műsorra, amely szintén Filmteam produkció.

Részlet Visky Ábel Romanian Sunrise című diplomafilmjéből

Ezt megelőzően igazi csemege lehet az öt és nyolc óra között két blokkba sorolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2015-ös diplomafilmjeiből álló válogatás, melynek darabjai szintén az elkészítésüket akár koproducerként is támogató Filmteam jelenléte kapcsán kerültek egy asztalra. Az első másfél órában a Mindig csak (Hartung Attila), a Zsibvásár (Kemény Lili), illetve a Romanian Sunrise (Visky Ábel) látható, a második etapban pedig Szabó Mátyás Határ, Baits Ákos Boglárka, és Kovács István Betonzaj című diplomamunkái kerülnek terítékre. Az esemény tehát azoknak is jó alkalmat biztosít, akik korábban lemaradtak volna az SzFE bemutató vetítéseiről. Több szempontból is érdemes tehát nekiindulni az Örökmozgó újabb projektjének, amelynek már most kíváncsian várjuk a következő állomását.