Jövő tavasszal pár napra újra Budapest lesz a világzene fővárosa – a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo a régió legfontosabb showcase-fesztiváljaként évek óta a nagy találkozások és meglepő zenei felfedezések helyszíne. A 2022-es fesztivál most először zenei filmprogrammal is jelentkezik, ennek keretében a koncertfilmeken és videóklipeken túlmutató zenei filmes alkotások elkészítésére ír ki pályázatot a szervező Hangvető.

Zenészek és zenekarok kreatív filmes pályázatait várja a Budapest Ritmo: világ- és népzenében, vagy ezek határterületein alkotó zenészek, zenekarok pályázhatnak kreatív filmes koncepcióval, olyan ötletekkel, amelyek művészeti értéket, a megszokott kereteken túlmutató koncepciót, újító, kreatív látásmódot képviselnek.

A pályázat két fordulóból áll: az első fordulóba 8 jelentkező jut tovább, majd egy zenében és filmben is jártas mentor segítségével véglegesítik a koncepciót. Végül 2 pályázó koncepcióját választja majd ki a szakmai zsűri, melyek megvalósítására és bemutatására a fesztivál biztosít keretet. A kész filmeket jövő tavasszal a Budapest Ritmo filmprogramján mutatják be.

A kreatív koncepciók leadási határideje 2022. január 3. éjfél. A pályázat további részletei a Budapest Ritmo weboldalán olvashatóak.

Dresch Vonós Quartet x Damokos Attila / Fotó: Budapest Ritmo

A 2022-es Budapest Ritmo filmprogramját a 2021-es online verzió ihlette: a karantén alatt magyar rendezők 4 olyan különleges zenei kisfilmet forgattak, ami túlmutatott a koncertfelvételeken vagy a megszokott klipeken, promóvideókon. A Mordái Reisz Gábor és Szimler Bálint által rendezett izgalmasan hátborzongató filmje, az Odd ID és Szilágyi Fanni városi dzsungelbe ültetett koncertfelvétele, Cserepes Károly zenéjének vizuális megjelenítése Karcis Gábor és Kálmán Mátyás által, vagy a Dresch Vonós Quartet neonfényes éjszakai koncertje Damokos Attila rendezésében a zenei filmek műfajának kereteit feszegette, meglepve a szakmai és laikus közönséget is. A négy rövidfilmet nagy vásznon először a 2022-es Budapest Ritmo-n mutatják majd be.

A filmprogram részeként a magyar zenei rövidfilmek mellett zenei témájú dokumentumfilmeket is vetítenek majd, és nemzetközi filmes networking események, beszélgetések is várhatóak.

A Budapest Ritmo három helyszínen, több mint 15 koncerttel, showcase-programmal, konferenciával, networking eseményekkel és filmprogrammal várja a látogatóit 2022. április 7–10. között. 

Forrás: Budapest Ritmo / Címlapkép: Odd ID / Fotó: Budapest Ritmo