A Televíziós Döntőbizottság legutóbbi ülésén négy produkciónak szavazott meg gyártási támogatást. A diák-Oscar-jelölt Földiek alkotója, Freund Ádám szeptemberben kezdi forgatni első játékfilmjét Hiénák címmel. A sok humorral átszőtt filmdráma a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik majd, a több egymásba fűzött szálon futó történet hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. 

„A történet több szemszögből játszik el a gondolattal, hogy mi történik, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak az apró csalások és hazugságok, és barátságokba, házasságokba, párkapcsolatokba szivárognak be. A hazugság többféle árnyalatával foglalkozik: csalással és megcsalással, árulással, valamint önigazolással / önbecsapással – mindezt egy lendületesebb történetben, kemény, fekete humorral. Szerettem volna egy olyan történetet első filmnek, amelyben komplex, bonyolult figurák kifejezetten nagy íveket járnak be. Sűrű dialógusú, színész- és karakterközpontú film lesz, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a színészi játékra” – mondta el Freund Ádám. 

„A Hiénák egyszerre vicces és tragikus, hősei pedig egyszerre önzők és nagylelkűek. Saját levükben főnek, mégis úton vannak. Történetükben a néző magára ismerhet, megütközhet, olykor fel is háborodhat, majd megbocsáthat nekik és saját magának is” – tette hozzá Szabó Iván társforgatókönyvíró.

A film főbb szerepeiben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. Producere Iványi Petra (FOMO, Cicaverzum, A világ eredete), operatőre Gyuricza Mátyás, zeneszerzője Keresztes Gábor (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Drakulics elvtárs, Földiek). A látványtervező Tyekvicska Virág, a jelmeztervező pedig Keszei Borbála. A film gyártója a Lupa Pictures, az NFI 542 millió Ft-tal támogatja az elkészülését.

Fulladás címmel forgat játékfilmet Vámos Zoltán orvos, filmrendező. A történet főhőse egy intenzív osztályon dolgozó orvos, aki nap mint nap életről és halálról dönt, segíti a gyógyulást, enyhíti a szenvedést és biztosítja a méltóság megőrzését. Amikor lecsap a COVID, a halálos vírus felforgatja az orvos életét, akinek végzete a jelleme és választott hivatása lesz. A Fulladás gyártója a B&L Line, az NFI 450 millió Ft-os támogatást ad a film gyártására.

Dargay Attila otthonában, 1985-ben / Fotó: MTI, Honéczy Barnabás

Kenéz Ágoston kísérleti rövidfilmje, a Flódni, egy idős házaspár történetét bábokkal meséli el. A házaspár 50 év óta egyetlen éjszakát sem töltött egymás nélkül, ezért amikor a feleség kórházba kerül, a férj nem tud aludni. Mindennap meglátogatja feleségét, abban a reményben, hogy végre felébred és elmehetnek együtt a cukrászdába. A kisfilm gyártója a Színfolt Film, 12,6 millió Ft-os támogatásból készülhet el.

A magyar Walt Disney - Dargay Attila portréfilmje címmel készül dokumentumfilm Ballai András rendezésében. Az alkotás emléket állít a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és megannyi legendás, örökéletű animációs film alkotójának, akinek életműve meghatározó mérföldköve az idén 110 éves magyar animáció történetének. A portréfilm bemutatja Dargay Attila munkásságát, megvizsgálva a későbbi alkotókra és a nagyközönségre tett hatását is. A portréfilm gyártója a Filmarin, és 25 millió forinttal támogatja az NFI az elkészülését.

Címlapfotó: Cservák Zoltán és Freund Ádám a diák Oscar-jelölt Földiek forgatásán (Lupa Pictures, Meister Natália)
Forrás: NFI, Deák Zsuzsanna